Tegenstanders vliegveld moeten binnen twee weken gevraagde stikstofcijfers krijgen

LELYSTAD • Di 21 maart 2023 | 17:15 • Dinsdag 21 maart 2023 | 17:15

Minister Piet Adema moet nu echt binnen twee weken alle beschikbare stikstofberekeningen die voor de uitbreiding van Lelystad Airport zijn gebruikt opsturen aan de Stichting HoogOverijssel. Dat heeft de Raad van State dinsdag bepaald.

De rechtszaak over het verstrekken van stukken aan de tegenstanders van de uitbreiding van het vliegveld loopt al jaren. Het ministerie gaf eerder wel cijfers vrij, maar volgens HoogOverijssel waren sommige opgevraagde belangrijke stukken daar niet bij. Het ministerie stelde daarop dat alle stukken al waren verstrekt en zelfs meer dan de gevraagde.
De Raad van State bepaalde overigens in augustus vorig jaar ook al dat het ministerie extra cijfers moest verstrekken.

Wat wil HoogOverijssel met de gegevens?
De opening van Lelystad Airport als vakantieluchthaven is uitgesteld vanwege de strengere stikstofregels. Het vliegveld heeft daardoor nog niet een benodigde natuurvergunning gekregen. HoogOverijssel wil met de nog ontbrekende stikstofberekeningen en -cijfers aantonen dat een uitbreiding van de luchthaven naar 45.000 vliegbewegingen per jaar onmogelijk is zonder onaanvaardbare aantasting van beschermde natuurgebieden in de buurt.
"Volgens ons is er voor Lelystad Airport in 2015 een illegale en strafbare PAS-melding gedaan, op basis van die stikstofberekeningen uit 2014", legde voorzitter Jan Rooijakkers van HoogOverijssel dinsdag uit. "Als blijkt dat die gegevens niet kloppen, of er zelfs helemaal niet waren, dan kunnen we een succesvolle strafzaak tegen de betrokken ministers beginnen."

Stichting heeft geen grootse verwachtingen
Ondanks de nadrukkelijke opdracht aan de minister én een toezegging van een zegsman van het ministerie, heeft Rooijakkers geen grootse verwachtingen over de afloop van de zaak, zo bleek tijdens de zitting.
"We vragen de bij vliegveld Lelystad betrokken ministeries al ruim drie jaar om stikstofberekeningen uit 2014, die toen nodig waren om een zogenoemde PAS-melding voor Lelystad Airport te doen. Maar telkens krijgen we of de verkeerde gegevens, of helemaal geen gegevens. We worden voortdurend met een kluitje het riet in gestuurd. Ook in eerdere procedures hebben we om de stikstofberekeningen van 2014 gevraagd, maar nooit gekregen. Toen zei de minister telkens toe ze te zullen sturen. En nu zegt de woordvoerder van LNV weer toe dat we de gegevens krijgen. Eerst zien dan geloven", aldus Rooijakkers.

Hoe nu verder?
De tegenstanders mogen straks eerst reageren op eventuele nieuwe stukken die ze van het ministerie krijgen. Daarna zal de Raad van State in een einduitspraak beslissen of het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ook werkelijk alle door HoogOverijssel gevraagde informatie heeft overlegd. LNV beheert namens meerdere ministeries het Lelystadse stikstofdossier.

De uitspraak over de stikstofberekeningen van 2014 volgt over enkele maanden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel