Twee BBB'ers en één CDA-kandidaat met voorkeurstemmen de Staten in

FLEVOLAND • Do 23 maart 2023 | 18:46 • Donderdag 23 maart 2023 | 18:46

In de definitieve uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen zijn geen zetels meer gewisseld tussen de partijen. Dat is donderdagochtend bekendgemaakt in het centraal stembureau in Lelystad. Er verandert dus niets ten opzichte van de voorlopige uitslag die na de verkiezingen verscheen.

BBB blijft met tien zetels met afstand de grootste partij in de nieuwe Staten. Daarna volgt de VVD als enige partij met vier zetels. GroenLinks, de PVV en de Partij van de Arbeid hebben er drie. Acht partijen hebben elk twee zetels en 50PLUS en Sterk Lokaal Flevoland sluiten de rij met één zetel.

Voorkeurdrempel voor drie kandidaten de weg omhoog
In totaal zijn er dit jaar 163.200 geldige stemmen uitgebracht. 41 zetels in Provinciale Staten waren er te vergeven. En dat betekende dat partijen minimaal 3.981 stemmen nodig hadden om één zetel binnen te halen. De voorkeurdrempel is dan weer een kwart van de kiesdrempel, in dit geval 996 stemmen.
Met dat aantal kan een laaggeplaatste kandidaat een hooggeplaatste kandidaat inhalen, zolang die niet zelf ook de voorkeurdrempel heeft gehaald. De voorkeurdrempel is dit jaar voor drie nieuwe Statenleden de weg gebleken richting een zetel.

Bij het CDA, dat dit jaar twee zetels haalde tijdens de verkiezingen, komt daardoor de nummer drie in de provincie in plaats van de nummer twee. Jennie Kempenaar (3) haalde de voorkeurdrempel nipt met 996 stemmen. Johan van Slooten (2) moet daardoor zijn zetel afstaan omdat hij zelf bij lange na niet de benodigde voorkeurstemmen binnensleepte. Hij bleef steken op 473 stemmen.

Ook twee BBB'ers op reservelijst
Bij de BoerBurgerBeweging gaan twee kandidaten uit de top tien op de reservebank. Andrea van Veen op plek acht en Jan de Boer op plek tien haalden zelf niet genoeg voorkeurstemmen binnen. Isabelle van Benthem op plek elf en Paul van Elderen op plek zestien deden dat wel. Vooral Van Elderen bleek een stemmenkanon, 1.694 Flevolanders kleurden het rondje voor zijn naam in. Slechts twee andere BBB-kandidaten haalden nog meer stemmen binnen. En ook Van Benthem haalde met 1.057 stemmen ruimschoots de voorkeurdrempel.

Voor Van Veen en De Boer is een Statenzetel niet helemaal uit het zicht. Mocht BBB een gedeputeerde (of twee) leveren is er altijd een optie dat er vrijgekomen zetels opgevuld kunnen worden.

Zetelverdeling Waterschap
Ook van de Waterschapsverkiezingen is de definitieve uitslag bekend. Ook daar geen verschuivingen ten opzichte van de voorlopige uitslag.

BBB was dit jaar een nieuwkomer en kreeg bijna 44.922 stemmen, dat is goed voor zes zetels in het algemeen bestuur van het waterschap. De partij wordt op de voet gevolgd door Water, Wonen en Natuur, die bij de vorige twee verkiezingen de grootste partij was. De partij kreeg nu 296 minder stemmen dan BBB. Het aantal zetels van de partij blijft met zes gelijk.

Op een derde plek in de verkiezingen eindigde de ChristenUnie-SGP. De partij krijgt nu twee zetels, en moet daarmee ten opzichte van de vorige verkiezing één zetel inleveren. De partij wordt gevolgd door de VVD en AWP. Beiden krijgen twee zetels. Voor AWP betekent dat één zetel meer dan bij de vorige verkiezingen, voor de VVD betekent het een gelijk aantal. Het CDA en 50PLUS moeten beiden juist één zetel inleveren. Ook de tweede nieuwkomer van dit jaar - BVNL - heeft een zetel gekregen in het algemeen bestuur.

Jacob van den Berg komt voor BBB via voorkeurstemmen in het algemeen bestuur van Waterschap Zuiderzeeland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel