Kaakchirurg opnieuw schuldig bevonden aan oplichten van verzekeraars

ALMERE • Ma 27 maart 2023 | 16:11 • Maandag 27 maart 2023 | 16:11

Een voormalige kaakchirurg uit Almere is ook in hoger beroep schuldig bevonden aan het oplichten van twee grote zorgverzekeraars. Het gaat om in totaal bijna een half miljoen euro. De man diende meer declaraties in dan aan werkzaamheden was uitgevoerd, waaronder het maken van röntgenfoto's. Ook voerde hij duurdere ingrepen op dan de verrichte handelingen. De kaakchirurg is uit het BIG-register geschrapt.

De man hield praktijk in het Flevoziekenhuis, dat in 2012 argwaan kreeg. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis ontdekte vervolgens dat bij honderden gecontroleerde behandelingen de gedeclareerde zorg niet door de kaakchirurg was geleverd. Daarbij was gefraudeerd met declaratiecodes. De kaakchirurg had vanaf 2013 een eigen kliniek, KC Almere. Ook hier ontdekte Zilveren Kruis misstanden met declaraties, net als verzekeraar ASR.

Na het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle en het Centraal Tuchtcollege concludeerde ook de rechtbank in Lelystad in 2021 dat er was gefraudeerd. De kaakchirurg stapte naar het gerechtshof in Leeuwarden. Hij herhaalde daar dat zijn declaraties kloppen. Juist de onderzoeken van de verzekeraars zouden niet deugen. Hij trok ook de deskundigheid van de tuchtcolleges in twijfel.

Kaakchirurg frustreerde onderzoeken
Het hof gaat er niet in mee. De civiele rechter van het hof stelde naar eigen zeggen hoge eisen aan het bewijs en de motivatie van de kaakchirurg. Dit vanwege de eerdere uitspraken van onder meer de tuchtcolleges. De kaakchirurg heeft het hof uiteindelijk niet weten te overtuigen. De civiele rechter bekrachtigt dan ook het vonnis van de rechtbank. Het hof vindt dat de onderzoeken van de zorgverzekeraars correct zijn verlopen. De rechter merkt daarbij op dat de kaakchirurg deze heeft gefrustreerd. Zo wilde hij geen patiëntengegevens verstrekken en werd niet door hem gereageerd op onderzoeksbevindingen. "Het dossier ademt al met al een algeheel gebrek aan bereidheid uit om aan welk onderzoek dan ook mee te werken", aldus het hof.

Eerder in opspraak
De kaakchirurg is omstreden. Uit een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in 2020 bleek dat er bij KC Almere een aanzienlijk risico voor de patiëntveiligheid was. Zo ontbraken er richtlijnen voor het schoonmaken van instrumenten en was er geen vergunning voor de gebruikte röntgenapparatuur. Ook waren de patiëntendossiers niet volledig.

De kaakchirurg werd in 2021 geschorst en in 2022 definitief door de tuchtrechter uit het BIG-register geschrapt. In 2022 werd zijn kliniek gesloten door de IGJ. De kaakchirurg had handelingen verricht die hij na de verwijdering uit het BIG-register niet had mogen uitvoeren. Datzelfde jaar stapte de verhuurder van de praktijkruimte van KC Almere naar de rechter vanwege een huurachterstand van 30.000 euro.

Eerder deze maand maakte de IGJ bekend dat de omstreden kaakchirurg definitief is gestopt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel