Leegloop Provinciale Staten, twee derde van de leden heeft afscheid genomen

FLEVOLAND • Di 28 maart 2023 | 23:08 • Dinsdag 28 maart 2023 | 23:08

Van maar liefst 28 Statenleden werd dinsdag afscheid genomen in de Provinciale Staten. De partij BoerBurgerBeweging won met overmacht de verkiezingen. BBB veroverde 10 van de 41 zetels. Maar voordat de nieuwe Statenleden woensdag ingewijd worden, werd dinsdag afscheid genomen van de oude.

In aanwezigheid van vrienden en familie, werden twee vertrekkende Statenleden ook nog benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. "Dat is een heel dubbel gevoel", zegt Mirjam Smeels (VVD): "Maar na 27 jaar politiek bezig te zijn geweest, is het ook wel mooi zo." Haar collega Sjaak Simonse (SGP) kreeg ook een lintje. "Afscheid nemen is natuurlijk helemaal niet leuk. Ik vind het gewoon een heel mooi vak. Ik heb het met heel veel plezier gedaan."

Vertrekkend Statenlid Johan van Slooten (CDA) vindt het voor zichzelf niet jammer dat hij niet herkozen is. "Ik vind het vooral jammer voor het CDA dat we bij de verkiezingen een zetel zijn verloren. We zijn kleiner dan ooit en er is voor onze partij heel veel nodig om er weer bovenop te komen."

Zorgen over massale vertrek Statenleden
Zorgen zijn er over het gelijktijdige vertrek van 28 Statenleden. "Het zijn er echt heel veel", zegt SGP'er Simonse. "Het baart me eigenlijk wel zorgen dat de continuïteit ook uit de Staten verdwijnt." Smeels van de VVD wil de nieuwe Statenleden nog wel een boodschap meegeven. "Verlies je niet in details. Ga er zijn voor de bewoners en ondernemers." CDA'er Van Slooten zegt: "Wat je politieke opvattingen ook zijn, je moet het beste voor hebben voor Flevoland."

Lijsttrekker Forum voor Democratie keert niet terug
Forum voor Democratie behaalde bij de laatste verkiezingen twee zetels. Vier jaar geleden had de partij nog recht op acht zetels. Ruim een jaar na die verkiezingen stapten bijna alle Statenleden van FvD uit de partij en begonnen zij een eigen fractie. Later sloten zij zich aan bij JA21.

Anton de Lange was toen nog de enige van Forum in de Staten. Hij was de lijsttrekker bij de laatste verkiezingen, maar bij het afscheid van de vertrekkende Statenleden kondigde ook hij zijn aftocht aan: "Ik heb de afgelopen vier jaar veel geleerd over hoe het systeem werkt, of beter gezegd hoe het niet werkt. Ik heb vooral veel geleerd over mijzelf. In mijn ogen dient de politiek een agenda waar ik niet achter sta. Nederland is mijn Nederland niet meer. Het gaat een kant op waar ik niet naar toe wil. Daarom verlaat ik niet alleen de politiek, maar ook mijn land."


Met het vertrek van De Lange kunnen de nummer twee en drie op de lijst van FvD woensdag geïnstalleerd worden. Dat zijn Jelena Postuma en René Woensdregt, beiden uit Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel