Zorgen over slechte wegen in Oosterwold

ALMERE • Vr 31 maart 2023 | 16:28 • Vrijdag 31 maart 2023 | 16:28

De gemeente Almere maakt zich zorgen over mogelijk slechte wegen in Oosterwold. De nieuwbouwwijk waar bewoners alles zelf zouden doen, blijkt een nog groter hoofdpijndossier te worden.

Naast het aanleggen van riolering komen daar nu waarschijnlijk de wegen bij, belangrijk voor hulpdiensten. Wethouder Julius Lindenbergh: "Stel dat je op een koude winteravond daar met ijzel over de weg gaat. Die weg is mogelijk verzakt en een ambulance belandt in de sloot. Kun je dan als gemeente zeggen dat je de zorgplicht correct hebt verlegd?"

Juridisch gezien mocht de gemeente het aanleggen van de wegen overlaten aan de bewoners van Oosterwold. Maar er is kans op verzakking van de wegen. En voor vervanging wordt door de bewoners nauwelijks gespaard. "En dat soort signalen maken dat we als stad moeten kijken of we niet over vijf of tien jaar een wijk hebben met gevaarlijke wegen", aldus Lindenbergh.

Welke zorgplicht heeft een gemeente?
In opdracht van de gemeente is door een advocatenkantoor gekeken naar waar de gemeente nu wel en niet voor moet zorgen als een wijk wordt aangelegd, de zogeheten zorgplichten. Het gaat dan bijvoorbeeld om grond- en hemelwater, drinkwatervoorziening, de openbare ruimte, wegbeheer, handhaving, archeologie, maar ook allerlei voorzieningen zoals scholen, kinderopvang, sport, jeugd- en gezondheidszorg.

Er zijn in totaal 27 zorgplichten op een rij gezet. In 17 gevallen gaat het prima, maar bij de overige 10 moet de gemeente meer doen. De gemeente gaat daarmee aan de slag, waarbij ook de bewoners van Oosterwold worden betrokken. Vervolgens zal het college van burgemeester en wethouders een voorstel aan de gemeenteraad doen hoe met de conclusies om te gaan.

Uniek experiment
De ontwikkeling van Almere Oosterwold is een uniek experiment. Het vormde in 2012 een radicale breuk met de traditionele wijze van gebiedsontwikkeling. Zowel wonen als infrastructuur, publiek groen, water en landbouw worden hier door de initiatiefnemers zelf vormgegeven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel