Verzet binnen CU tegen mogelijke Flevolandse coalitie met PVV

FLEVOLAND • Di 4 april 2023 | 22:24 • Dinsdag 4 april 2023 | 22:24

"Niet geloofwaardig". Zo omschrijft landelijk voorzitter van de ChristenUnie Ankie van Tatenhove een eventuele Flevolandse coalitie met zowel de CU als de PVV. Ook de jongerenafdeling van de partij, PerspectieF, laat bij monde van voorzitter Jens Mostert weten dat een aantal opvattingen van de PVV onoverbrugbaar is met die van de ChristenUnie.

Beide voorzitters reageren hiermee op het advies van verkenners om in Flevoland onderhandelingen te beginnen tussen BBB, VVD, ChristenUnie, SGP en de PVV. Mocht deze eerste gespreksronde daadwerkelijk uitmonden in een coalitie, dan zou dat een unicum zijn. Nooit eerder werd er op provinciaal niveau samengewerkt tussen ChristenUnie en de PVV. Maar de vraag is of het er überhaupt van gaat komen. Vanuit meerdere hoeken binnen de partij klinkt er nu al fel protest.

Harold Hofstra, fractievoorzitter van de ChristenUnie en huidig gedeputeerde sluit de PVV niet bij voorbaat uit. Wel noemt Hofstra een eventuele coalitie samen met de PVV lastig, maar wil hij het eerste gesprek niet uit de weg gaan.

Verschillende pijnpunten
Zo heeft PerspectieF-voorzitter Mostert grote moeite met meerdere standpunten in het partijprogramma van de PVV. "In het verkiezingsprogramma zien we teksten als het tegengaan van islamisering in Flevoland. En als partij die probeert te strijden voor godsdienstvrijheid kunnen wij daar niet mee akkoord gaan", aldus Mostert.

En er zijn volgens de jongerenafdeling van de ChristenUnie meer pijnpunten. "De PVV heeft een ontzettend rechts verkiezingsprogramma", somt Mostert op. "Zo wordt daarin de klimaatagenda afgedaan als geldverspilling en worden asielzoekers neergezet als terroristen. Dat is geen partij waarin ik veel overeenkomsten zie met de ChristenUnie."

Partijvoorzitter van Tatenhove laat niettemin weten het aan de gekozen Flevolandse Statenleden over te laten met wie zij gaan samenwerken. Het partijbestuur staat wel in nauw contact met zijn provinciale afgezanten.

Geen reactie Flevolandse politici
Gevraagd naar een reactie op de kritiek van de landelijke voorzitters van haar partij zegt CU-Statenlid Ria Visser-Kapitein die pas woensdagavond te willen geven. Ook Chris Jansen van de PVV wil pas na de vergadering van Provinciale Staten woensdagavond reageren. In die vergadering wordt het advies van de verkenners Pieter van Maaren en Herman Sietsma besproken.



WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel