Geld mag van fracties niet langer naar bedrijven buiten Flevoland

FLEVOLAND • Di 11 april 2023 | 6:44 • Dinsdag 11 april 2023 | 6:44

Er moet een einde komen aan het uitlenen van Flevolands geld aan bedrijven buiten de provincie. Dat zeggen steeds meer fracties in Provinciale Staten. JA21 en 50PLUS zetten al langer grote vraagtekens bij de manier waarop er geld wordt geïnvesteerd, en de VVD en PVV willen nu dat er wordt ingegrepen.

Eind februari ontdekte Omroep Flevoland dat de regionale ontwikkelingsmaatschappij Horizon tonnen leent aan ondernemers buiten de provincie. En dat terwijl het geld bedoeld is voor het bedrijfsleven in de provincie. Miljoenen euro's komen hierdoor niet op de juiste plaats terecht. Bovendien druist het in tegen de afspraken met het provinciebestuur en tegen de voorwaarden die Horizon zelf aan bedrijven stelt.

Politiek vraagt om opheldering
De provincie is de enige aandeelhouder van Horizon en ook de opdrachtgever van de ontwikkelingsmaatschappij. De PVV en VVD vroegen daarom opheldering aan het college van Gedeputeerde Staten. Maar de beantwoording van GS stelt de partijen niet gerust.

Het college geeft toe dat er via Horizon leningen zijn verstrekt aan bedrijven die hun kernactiviteiten buiten Flevoland hebben. Het gaat om vijf bedrijven die in totaal een bedrag van 1,9 miljoen euro ontvingen. Volgens het college zijn de 23 andere ondernemingen die financieel werden ondersteund, wél gevestigd in Flevoland.

Ontevredenheid over antwoorden GS
De PVV is niet tevreden met de beantwoording en vindt dat het college van GS om de hete brij heen draait. De partij wil voorkomen dat Flevoland opnieuw geld in start-ups buiten de provincie steekt. Daarom moeten er duidelijke afspraken worden gemaakt. Maar het college moet vooral transparanter zijn, zodat Statenleden de geldstromen beter kunnen controleren, zo stelt de fractie. De VVD is het daar mee eens en zegt "er bovenop te zitten".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel