Rapport: Regionale ontwikkelmaatschappij moet transparanter zijn over investeringen

FLEVOLAND • Do 28 september 2023 | 7:00 • Donderdag 28 september 2023 | 7:00

De regionale ontwikkelmaatschappij Horizon moet transparanter zijn over haar investeringen en de verwachte opbrengsten. Dat staat in het rapport 'Van instrument naar impact' van onderzoeksbureau Birch. Dit rapport is gemaakt in opdracht van de provincie Flevoland. Die is de opdrachtgever en enig aandeelhouder van de organisatie. De provincie heeft de afgelopen jaren 15 miljoen euro aan Horizon verstrekt om daarmee de economie te stimuleren. Dit jaar komt daar nog eens vier miljoen bij.

Horizon leent geld uit aan het Flevolandse midden- en kleinbedrijf in de hoop dat het zich goed ontwikkelt en voor werkgelegenheid in de provincie zorgt. Maar een deel van dat geld ging naar ondernemers die niet of nauwelijks actief zijn in Flevoland, terwijl dat wel de bedoeling is.

Toen Omroep Flevoland dat in het voorjaar ontdekte en publiceerde, leidde dat tot veel vragen bij politieke partijen. Fracties in Provinciale Staten wilden opheldering van het provinciebestuur. Ook vroegen ze bij het college van GS om meer inzicht in de manier waarop Horizon te werk gaat.

Birch waarschuwde in 2021 al
Die vragen en kritische kanttekeningen hadden Gedeputeerde Staten en Horizon kunnen zien aankomen, zo blijkt inmiddels. Want in het rapport van onderzoeksbureau Birch uit 2021 werd al gesteld dat Horizon meer openheid van zaken zou moeten geven. GS en Horizon probeerden dat rapport geheim te houden, maar na een zogenoemd Woo-verzoek van Omroep Flevoland en een bezwaarprocedure kon de provincie nu niet anders dan het rapport openbaar maken.

Letterlijk adviseren de onderzoekers het volgende aan de ontwikkelingsmaatschappij: "Bied intern en extern inzicht in het uitzetten van kapitaal, hoeveel kapitaal is weggezet bij ondernemingen en hoeveel investeringsruimte er nu over is. Bied transparantie in het risicoprofiel van de fondsen door te laten zien hoe de spreiding, meerwaarde en voorzieningen verdeeld zijn".

Geld van Horizon soms naar bedrijven buiten Flevoland

In het rapport 'Van instrument naar impact' werd ook al gewaarschuwd voor leningen aan bedrijven buiten de regio. "Dat brengt het risico met zich mee dat niet alle investeringen voor Flevoland behouden zullen blijven", aldus Birch. Dat er geld naar bedrijven buiten de regio gaat, zou komen doordat de beschikbare miljoenen zo snel mogelijk moeten worden uitgeleend.

Niet alleen maar harde noten in rapport
Overigens worden er in het rapport niet alleen maar harde noten gekraakt. De onderzoekers constateren ook dat Horizon de bedrijven goed weet te bereiken. En tussen 2018 en 2021 zijn er ook successen behaald. Maar om dat te kunnen blijven doen, moeten er wel veranderingen worden doorgevoerd, zo adviseert onderzoeksbureau Birch.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel