Bewoners Oosterwold willen dat Raad van State bomenkap stopt

ALMERE • Di 9 mei 2023 | 16:30 • Dinsdag 9 mei 2023 | 16:30

Bewoners van de wijk Oosterwold en stichting Paradijsvogelbosje willen dat de Raad van State de gemeente Almere een bouw- en graafstop oplegt voor het kappen van twee hectare bos op de grens van Oosterwold en Nobelhorst. Dat bleek dinsdag tijdens een spoedprocedure bij de Raad van State.

Almere wil het bos kappen voor het graven van een vaart. Volgens de bewoners en de daar gevestigde stichting is dat onbestaanbaar. Volgens Paradijsvogelbosje-woordvoerder Marijn Abspoel is de kap van zo veel bomen voor het graven van een nieuwe watergang volstrekt overbodig. "Twee hectare bos kappen voor het graven van een vaart van acht meter breed is niet nodig."

Abspoel denkt dat de gemeente zo veel kapt, omdat er in de toekomst ook een drukke verbindingsweg en een leidingenstraat bij zullen komen. "Alleen bedient Almere zich van een zogenoemde salamitactiek, waarbij zij stapsgewijs naar een nieuwe brede verkeersstrook dwars door het stadsbos Almeerder Hout toewerkt, zonder algemeen plan en overleg met betrokkenen en omwonenden", vertelde Abspoel tijdens de zitting. De gemeente overlegt volgens de stichting met niemand en gaat haar eigen gang.

Doodgereden
Abspoel vindt het doodzonde om zo veel bos te kappen, terwijl er veel betere alternatieven zijn. De Almeerder legde uit dat de gemeente veel beter vanuit het noordwesten een vaart en verbindingsweg kan aanleggen, die voor het stadsbos afbuigt en aansluit op de zuidelijker gelegen Kievitsweg. "Dan hoef je geen bos te kappen en blijft er een ecologische en natuurlijke verbinding tussen de bossen van Almeerderhout behouden. Want anders komen de reeën uit het doormidden gehakte stadsbos op de verbindingsweg terecht en worden ze alsnog doodgereden."

Vergunningen
Tijdens de zitting werd duidelijk dat de gemeente nog niet alle vergunningen heeft. Zo is er van de provincie nog geen definitief groen licht voor de bomenkap. De gemeente heeft het werk vooralsnog alleen gemeld. En voor het graven van de nieuwe vaart, moet ook het Waterschap Zuiderzeeland nog goedkeuring geven. De gemeente verwacht dat die vergunning binnenkort gegeven wordt.

De Raad van State doet binnen enkele weken uitspraak in de kwestie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel