Opnieuw tegenslag Kornwerderzand; IJsselmeer te zout door diepe vaargeul

FLEVOLAND • Vr 26 mei 2023 | 6:22 • Vrijdag 26 mei 2023 | 6:22

Het water in het IJsselmeer wordt zouter dan verwacht als het huidige plan voor de aanleg van de nieuwe sluis bij Kornwerderzand in de Afsluitdijk wordt uitgevoerd. Dat laat de Friese gedeputeerde Avine Fokkens weten. Door de bredere en diepere sluis moeten in de toekomst grotere schepen naar Urk en naar de overslaghaven Flevokust bij Lelystad kunnen varen. De gemeente Urk en de provincie Flevoland betalen daarom mee aan dit project.

Het zoete water uit het IJsselmeer wordt onder andere gebruikt voor drinkwater in Noord-Holland en voor beregening van akkers in droge tijden. Rijkswaterstaat heeft onderzoek laten doen naar de sluis en naar het verdiepen van de vaargeul. Daarbij werd uitgegaan van een geul van tien meter diep, over een lengte van 31 kilometer, bekeken vanaf de sluis. In dat geval neemt het zoutgehalte met gemiddeld vijf milligram per liter toe en er kunnen ook pieken in zitten tot 75 milligram boven normaal. Om het water in het IJsselmeer dan zoet te houden, moet het verdund worden met zoet water. Daarvoor moet twintig kuub zoet water extra per seconde het IJsselmeer instromen.

'Snelweg voor verzilting'
De diepere vaargeul werkt volgens de Friese gedeputeerde Avine Fokkens als 'een snelweg voor verzilting'. Elke stap vooruit in het proces lijkt volgens Fokkens gevolgd te worden door twee stappen achteruit. Er worden nu plannen gemaakt om de verzilting van het water tegen te gaan. Zo wil de gedeputeerde dat gekeken wordt naar een minder diepe vaargeul. Ook wordt het ontwerp van de sluis tegen het licht gehouden. De huidige sluis is een van de redenen waardoor momenteel zout water het IJsselmeer instroomt.

De huidige sluis

Volgens de gedeputeerde van Friesland komt het onderhoud van de vaargeul voor rekening van het Rijk. Eventuele extra kosten, om de vaargeul met minder verzilting aan te leggen, moeten wat de gedeputeerde betreft ook door het Rijk betaald worden. Ze wil daarom graag met Den Haag om tafel om over het probleem te praten. De gedeputeerde noemt de verzilting van het zoete IJsselmeer een probleem van het Rijk. De oplossing mag dan ook door het Rijk betaald worden, aldus Fokkens.

Waken voor watercrisis
De Friese gedeputeerde heeft dus zorgen, maar ze zegt er wel vertrouwen in te hebben dat de brede sluis er komt. Maar het op peil houden van het zoete water is ook een belangrijke taak, waar volgens de gedeputeerde niet lichtzinnig mee om moet worden gegaan. "We hebben nu een stikstofcrisis. We willen graag voorkomen dat we over vijf of tien jaar een watercrisis hebben. Verzilting is wel iets wat breed speelt." Fokkens hoopt nog steeds dat de verbreding van de sluis in 2028 wordt afgerond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel