Flevolandse Statenleden stemmen voor Eerste Kamer

FLEVOLAND • Di 30 mei 2023 | 6:04 • Dinsdag 30 mei 2023 | 6:04

Leden van Provinciale Staten kiezen dinsdag de leden van de Eerste Kamer. Dat gebeurt tijdens een speciale vergadering in het provinciehuis in Lelystad. Ook in de andere provincies wordt vanaf 15:00 uur gestemd.

Aan het eind van de middag, rond 17:00 uur, zal bekend zijn hoe de Flevolandse politici voor de Eerste Kamer hebben gestemd. Over het algemeen ligt die uitkomst in lijn met de uitslag van de provinciale verkiezingen, want de Statenleden stemmen normaal gesproken op een landelijke kandidaat van hun eigen partij.

Vier jaar geleden week één Flevolands VVD-statenlid daarvan af en stemde op een kandidaat van D66. Wie die afwijkende stem uitbracht is trouwens nooit bekend geworden, omdat de stemming zelf anoniem verloopt.

Provinciale politici stemmen vaak op de nummer 1 van de landelijke lijst, maar om strategische of persoonlijke redenen wordt daar wel eens van afgeweken. Dat gebeurde vier jaar geleden bij Forum voor Democratie. Het rommelde in de gelederen van de grote winnaar van destijds. De meeste Forum-stemmen uit Flevoland gingen toen naar de nummer twee op de landelijke Forumlijst.

Het komt ook voor dat Statenleden bewust op een Eerste Kamerkandidaat uit de eigen provincie stemmen. Voor lang niet alle Flevolandse partijen is dat ditmaal overigens een optie. Op de landelijke lijsten van VVD, CDA, PVV, SP, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren staat geen enkele Flevolandse kandidaat. Grote winnaar BBB heeft de meeste Flevolandse kandidaten op de lijst staan. Dat zijn er in totaal drie. Bij andere partijen gaat het meestal om slechts één kandidaat.

Flevoland heeft beperkte stemwaarde
Niet elke stem telt even zwaar. De stem van een Statenlid uit een grote provincie telt zwaarder dan die van een lid uit een kleinere provincie. Dit komt door de stemwaarde, die afhangt van het aantal inwoners van de provincie. Uiteindelijk wordt via een rekensom een kiesdeler bepaald, en daarmee de zetelverdeling in de Eerste Kamer.

De Eerste Kamer telt 75 leden, die ook wel senatoren worden genoemd. Hun belangrijkste werk is het controleren en soms ook laten aanpassen van wetsvoorstellen van de Tweede Kamer.

De verkiezingsbijeenkomst in het provinciehuis begint om 14:30 uur. Vanaf 15:00 uur wordt er gestemd. En rond 17:00 uur is de provinciale uitkomst bekend. De zetelverdeling voor de Eerste Kamer wordt woensdag bekendgemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel