Flevoziekenhuis koploper in verantwoord plasticgebruik en wint ‘Stop Plastic Speld’

ALMERE • Do 1 juni 2023 | 6:45 • Donderdag 1 juni 2023 | 6:45

Het Flevoziekenhuis Almere heeft de ‘Stop Plastic Speld’ in de wacht gesleept voor de inspanningen om het plasticgebruik in de organisatie terug te dringen. Door onder meer kunststoffen te scheiden bij het gebruik in operatiekamers, kan er meer plastic gerecycled worden. De Stop Plastic Speld wordt ieder jaar uitgereikt aan een organisatie of persoon die zich inzet voor de reductie van plasticgebruik in de regio.

Oogarts Sjoerd Elferink die zich persoonlijk hard maakt voor plasticreductie in het ziekenhuis, mocht de prijs in ontvangst nemen. "Ik vind het ontzettend leuk dat we gewonnen hebben", aldus Elferink. "Ik vond het ook heel inspirerend om de andere genomineerden te zien. Dan denk ik: fantastisch dat zoveel mensen hier mee bezig zijn met dit onderwerp. Dat geeft je zoveel energie."

Het Stop Waste Event wordt georganiseerd door drie Rotaryclubs uit Almere en wil met de prijs mensen en organisaties bewegen om na te denken over de vraag hoe het gebruik van plastic in hun bedrijfsvoering verminderd kan worden. "Plastic is een probleem omdat het in de natuur terecht komt", legt Claire Slingerland uit van de organisatie. "Het is niet afbreekbaar. En via microplastics komt het uiteindelijk ook weer in ons lichaam terecht. En dat is heel schadelijk."

Het Flevoziekenhuis toont zich al langer betrokken bij het plasticprobleem en probeert het gebruik ervan te verminderen waar het kan. Zo start het ziekenhuis binnenkort een pilot om infuuszakken te recyclen. "De slangen en andere materialen die in contact zijn geweest met patiënten en waar misschien bloed aan heeft gezeten, gaan we eerst schoonmaken", zo vertelt oogarts Sjoerd Elferink. "Zodat het uiteindelijk weer gerecycled kan worden."

Drie andere genomineerden visten achter het net: de winkel Beesha, die zegt honderd procent plasticvrije verzorgingsproducten te verkopen, de eerste plastic-recyclefabriek Save Plastics en de onderneming Eco Packaging die duurzame wikkelfolie produceert van gerecycled plastic.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel