Gateway Diner blijft gesloten na vijf jaar leegstand

ALMERE • Za 10 juni 2023 | 12:15 • Zaterdag 10 juni 2023 | 12:15

De toekomst van de Gateway Diner in het Almeerse Beatrixpark blijft na ruim vijf jaar leegstand onzeker. In 2022 werd de Amerikaanse Diner te koop gezet door de huidige eigenaar, maar de makelaar heeft vorige maand zijn betrokkenheid stopgezet. Volgens makelaardij Van der Linden is er gebrek aan interesse van mogelijke kopers of huurders. Het lijkt erop dat er voorlopig niets gaat gebeuren met het restaurant.

De Gateway Diner werd in 1939 gebouwd in New Jersey in de Verenigde Staten. Het gebouw werd in 1994 gekocht door Martin van der Voort, die het per container naar Nederland liet vervoeren. Na 16 jaar zoeken naar een locatie kwam de Diner in 2010 in het Beatrixpark in Almere terecht. Daarmee was het direct het oudste gebouw van de stad. De Gateway Diner heeft een bewogen geschiedenis gekend sinds het in 2010 werd verplaatst naar Almere.

Gebrekkige administratie
In 2013 kwam het bedrijf van Van der Voort in de problemen met de belastingdienst vanwege gebrekkige administratie. Als gevolg daarvan werd de inboedel van het restaurant geveild. Later kocht Van Der Voort een deel van de inboedel weer terug en bleef het restaurant nog even open. In februari 2014 ging de Gateway Diner failliet, ondanks een poging tot crowdfunding voor een doorstart. Het pand werd verkocht, maar de verkoop liep stuk op niet nagekomen verplichtingen.

Opnieuw tegenslagen
In januari 2016 werd het pand opnieuw geveild en verkocht aan Martijn van Riet voor 220.000 euro. De nieuwe eigenaar hoopte in mei 2016 weer open te gaan, maar dat plan strandde vanwege problemen met het verouderde afzuigsysteem, dat als brandgevaarlijk werd beschouwd. Na enkele jaren van onzekerheid en tegenslagen opende de Gateway Diner eindelijk weer zijn deuren in eind juni 2016.

Maar de Gateway Diner liep niet. In 2018 gingen de deuren opnieuw dicht. Een financiële tegenslag in 2020, waarbij een geldverstrekker via een kort geding ruim 700.000 euro opeiste van Van Riet, resulteerde in een gedwongen verkoop van het restaurant.

Opnieuw te koop
In 2021 keerde de Gateway Diner tijdelijk terug naar Martijn van Riet, maar vanwege een faillissement moest hij het pand opnieuw van de hand doen, dit keer aan Johannes van Rooijen. In 2022 werd het restaurant te koop aangeboden via makelaar Van Der Linden, in de hoop een nieuwe huurder of eigenaar te vinden. Maar na bijna een jaar zonder enige reacties, besloot de makelaar vorige maand de handdoek in de ring te gooien.

Voor nu lijkt het erop dat de poorten van de Gateway Diner nog lange tijd gesloten zullen blijven, en de vraag blijft hangen of dit icoon ooit weer tot leven zal komen. Gemeente Almere laat in een reactie weten niets met de leegstand te gaan doen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel