30 miljoen voor vissersdorpen, 'noodlijdende visserij raakt identiteit Urk'

URK • Di 13 juni 2023 | 18:27 • Dinsdag 13 juni 2023 | 18:27

Het kabinet trekt 30 miljoen uit om onder druk staande vissersdorpen zoals Urk te ondersteunen. Door hoge brandstofprijzen, windmolens op de Noordzee, Brexit en regels vanuit Den Haag en Brussel stapelen de problemen voor de visserij zich op. De sector lijdt grote verliezen en dat heeft ook veel invloed op de gehele identiteit van dorpen als Urk.

"Werken in de visserij is niet zomaar een beroep. Het is een manier van leven waar families in hechte gemeenschappen al generaties nauw bij betrokken zijn", aldus minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Juist die manier van leven staat door het deels verdwijnen van de visserijsector onder druk. Ook op Urk merkt men de problemen. Verwacht wordt dat de komende jaren een derde tot de helft van de vissersvloot gesloopt gaat worden. Het gaat dan met name om de grote Noordzeekotters, maar er zijn ook zorgen over de toekomst voor de kleinere garnalenkotters.

'Identiteit Urk loopt gevaar'
Marloes Kraan is onderzoeker bij Wageningen University en Research en ziet dat de identiteit van de dorpen onder druk staat. "De visserij heeft namelijk invloed op de gehele maatschappij op Urk en andere gebieden. De meeste schepen in de vloot worden gevaren door families of plaatsgenoten, en die zie je ook weer in het weekend en in de kerk." Als het slecht gaat met de visserij, heeft dat ook veel invloed op de gehele plaats, volgens de onderzoeker.

Een deel van die problematiek komt volgens Wageningen University en Research door beleid. Vooral het Europese verbod op pulsvissen, een methode waarbij werd gevist met behulp van kleine elektrische schokken en waarmee veel brandstof werd bespaard, heeft de sector en Urker vissers hard geraakt.

Werk en welzijn hand in hand
"Want in deze dorpen gaan werk en welzijn hand in hand. Visserij is heel belangrijk voor de identiteit. Visser zijn erf je, van familielid op familielid. Een sanering of ontslag is dus een moeilijke beslissing, met niet alleen economische impact, maar ook sociale invloed." De onderzoekers van Wageningen University en Research roepen de beleidsmakers dan ook op om beter te kijken naar de sociale en maatschappelijke impact van hun beleid.

"Het Rijk moet de banden aantrekken met de visserijgemeentes en de Europese Unie. Beleidsbeslissingen die in Den Haag en Brussel worden genomen kunnen dan beter passen bij deze belangrijke sector", aldus onderzoeker Marloes Kraan.

Daar moet de beloofde 30 miljoen bij gaan helpen zegt minister Adema. "Met de financiële bijdrage kunnen ketenbedrijven, zoals visafslagen en - verwerkers, zich aanpassen. Ook komt er aandacht voor behoud van de identiteit en werkgelegenheid in gemeenschappen waar families al generaties aan de visserij zijn verbonden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel