Deense TV: Meerdere Urker kotters betrokken bij grootschalige drugssmokkel

URK • Ma 19 juni 2023 | 10:36 • Maandag 19 juni 2023 | 10:36

Meerdere kotters uit Urk zijn betrokken bij grootschalige drugssmokkel in Deense wateren. Dat schrijft de Deense publieke omroep TV2, op basis van eigen onderzoek. Journalisten van de omroep spraken met betrokkenen uit de visindustrie in de Deense havens en met een anonieme Nederlandse visser. Daarnaast analyseerde de omroep twee jaar lang vaarbewegingen van Nederlandse kotters.

Lees en kijk hier: Het Deense verhaal over drugssmokkel door Urker kotters

Voor de smokkel worden kotters gebruikt. Deze schepen varen zigzaggend over de zee en dan valt het meestal niet op dat ze korte tijd achter een groot vrachtschip varen. Soms wachten ze ook enkele uren op dezelfde locatie, zonder dat er wordt gevist. Volgens de visser die de Deense TV heeft gesproken, worden pakketten met cocaïne overboord gegooid met daaraan vast een gps-zender. Bemanning op de kotter heeft een gps-ontvanger en zo kunnen de vissers de drugs opvissen en naar een Deense haven varen.

Deze methode is al langer in gebruik. De bemanning op de Urker kotter Z-181 werd in 2017 betrapt toen ze op dezelfde manier drugs hadden opgevist. Toen in Nederlandse wateren. Dat kwam de bemanning op jarenlange celstraffen te staan.

De Deense TV ontdekte dat verschillende kotters hun eigen positiesignaal uitzetten als ze in bepaalde Deense wateren varen. De omroep vindt uiteindelijk van zes kotters voorbeelden van verdacht varen. De omroep noemt deze vissers 'piraten', en zegt dat deze afkomstig zijn van Urk. Zij hebben volgens de onderzoekers contact met de Amsterdamse Mocro-maffia, de opdrachtgevers voor de drugssmokkel. Vermoedens van drugssmokkel door kotterbemanningen zijn de laatste jaren meerdere keren uitgesproken, onder meer door de NVWA.

Geen controle in Denemarken
De anonieme Nederlandse visser vertelt de Deense omroep dat het voor de hand ligt om de drugs naar Denemarken te varen. "Het is 'heel gemakkelijk' omdat de controle - in tegenstelling tot in Nederland - 'vrijwel onbestaande' is." Na het aanmeren in Denemarken worden de drugs over de weg naar Nederland of verder Europa in gereden. De anonieme visserman benadrukt dat niet alle boomkorkotters meedoen met de smokkel, maar wel dat het om meerdere kotterbemanningen gaat.

TV2

Niet alle pakketten met drugs zijn door kotterbemanningen uit het water gehaald. Soms spoelen de drugs aan op de stranden van het Deense West-Jutland. Ook aan de Nederlandse kust zijn de afgelopen jaren pakketten met drugs aangespoeld.

Criminoloog Shanna Mehlbaum deed onderzoek naar drugssmokkel door vissers. Volgens haar zijn de stijgende olieprijzen, lage visprijzen, corona en de Brexit oorzaken waarom onder meer Urker vissers in financiële problemen zijn geraakt. Bendes zouden hiervan profiteren.

Ophef in Deense politiek
In de landelijke en lokale Deense politiek is grote ophef ontstaan door de bevindingen van TV2. Landelijke fracties willen opheldering van de Deense minister van Justitie. Ze willen weten hoe het kan dat er niet of nauwelijks controles op drugssmokkel zijn in de Deense wateren.

Burgemeester Niels Jørgen Pedersen van Hanstholm, een van de Deense havens van waaruit de kotters varen, zegt geschokt te zijn door het nieuws. Hij wil actie zien van de betrokken autoriteiten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel