'Coalitieakkoord Flevoland conservatief en teleurstellend vaag'

FLEVOLAND • Ma 19 juni 2023 | 11:46 • Maandag 19 juni 2023 | 11:46

Verschillende oppositiepartijen in Provinciale Staten vinden het coalitieakkoord van BBB, VVD, PVV, ChristenUnie en SGP te conservatief en teleurstellend vaag. Vrijdag maakten de vijf politieke partijen hun plannen bekend. Volgens GroenLinks en PvdA ontbreken vooral sociale en groene thema's.

Het coalitieakkoord van 65 pagina's behandelt belangrijke onderwerpen zoals stikstof, bereikbaarheid, woningbouw en landbouw. De coalitie is van plan om zich aan de landelijke stikstofdoelen te houden, wil een betere verbinding tussen Almere en Amsterdam, wil 100.000 woningen bouwen, een stabiele toekomst voor boeren en minder regels voor vissers.

'Het moet anders'
De coalitie stelt dat Flevolanders ervaren dat de overheid er onvoldoende voor hen is. "En dat moet anders", zo zeggen de partijen. Daarvan blijkt niets uit het coalitieprogramma vinden GroenLinks en PvdA. "De coalitie geeft vooral aan wat zij niet wil en gaat hiermee echte uitdagingen voor Flevoland uit de weg", luidt het persbericht.

Volgens de oppositie wordt er onevenredig veel aandacht gelegd op landbouw en infrastructuur, zonder uitgangspunten voor verduurzaming en energietransitie. Ook richten de coalitiepartijen zich volgens hen te veel op het landelijke gebied. "Een teleurstellend resultaat van een conservatieve en rechtse coalitie dat ten koste gaat van de werkelijke behoeften van Flevolanders in het stedelijke gebied, zoals betaalbare woningen, toegankelijke sociale voorzieningen en een groene en sociale economie van de toekomst."

Het CDA zegt dat het provinciale coalitieakkoord geen antwoord geeft op hoe Flevoland zich verder moet ontwikkelen. Fractievoorzitter Marian Uitdewilligen mist concrete plannen voor zaken als gezondheidszorg en integratie. Verder ziet ze weinig verandering in beleid: "Veel gaat door op dezelfde weg."

De Partij voor de Dieren zegt niet verrast te zijn. "Met deze plannen stuurt de coalitie Flevoland terug naar een tijdperk van vijftig jaar geleden, met een compleet gebrek aan respect voor de natuur, de dieren en toekomstige generaties." Ook mist de partij een aantal onderwerpen in het akkoord zoals emancipatie, inclusie en jongeren.

Fractievoorzitter John Cocu van de SP noemt het akkoord 'zeer teleurstellend'. Hij mist vernieuwing en ambitie bij de nieuwe coalitie. "Alles van hetzelfde, en er wordt niks gezegd over bijvoorbeeld statushouders en ouderen", zegt Cocu.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel