Veel interesse voor boottocht langs nieuwe windmolens bij A6

URK • Za 1 juli 2023 | 19:30 • Zaterdag 1 juli 2023 | 19:30

Zo'n 250 mensen hebben zaterdag met het schip De Zuiderzee langs 24 nieuwe windmolens gevaren die bij de A6 worden gebouwd in het kader van Windplanblauw.

Met de tocht wilden de bouwers van de windmolens SwifterwinT en Vattenfall extra informatie geven over de windmolens die daar gaan komen. Stephan de Clerck van SwifterwinT vond het niet zo erg dat het weer slecht was. "Dat laat zien wat de uitdaging is van het bouwen op water", zei De Clerck. "Iedereen merkt nu dat er golfslag is, en dat maakt het bouwen enorm veel instabieler."

Bij het bouwen moet ook nagedacht worden over de natuur. Daar vertelde omgevingsmanager bij Windplanblauw Kees Lindhout over: "We hebben enorm veel data verzameld en daardoor zien we dat 98 procent van de vluchten van de aalscholver onder de rotorbladen van de windmolen plaatsvinden". Er wordt zelfs nagedacht over een radarsysteem om aanvliegende vogels te detecteren zodat op tijd de rotorbladen van de windmolens kunnen worden stilgelegd.

Niet iedereen enthousiast
De mensen die meevoeren zijn niet allemaal enthousiast over de grote windmolens, maar het werd wel gewaardeerd dat ze op deze manier informatie kregen. "Je kon alle vragen stellen die je wilde. Ik vond het een mooi idee", zei een opvarende over de gratis tocht. "Het is niet dat ik een hekel heb aan windmolens. We hebben toch energie nodig", liet een ander weten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel