Media moeten bij volgende editie Lowlands ook 'charity fee' betalen

BIDDINGHUIZEN • Di 22 augustus 2023 | 17:39 • Dinsdag 22 augustus 2023 | 17:39

Concertorganisator MOJO gaat journalisten die volgend jaar weer verslag willen doen van Lowlands in Biddinghuizen weer vragen om een 'verplichte bijdrage'. Dat meldt MOJO dinsdag. Ook andere gasten die langskomen, moeten een geldbijdrage betalen.

Het rekenen van het 'journalistentientje' leidde dit jaar tot veel kritiek. Diverse media, waaronder Omroep Flevoland, het ANP en de NOS, besloten om die reden geen verslag te doen van het festival. Ook journalistenvakbond NVJ veroordeelde de 'charity fee'.

MOJO haalde met het initiatief dit jaar ruim 32.000 euro op. De organisator wilde dit geld geven aan drie goede doelen: Amnesty International, Oxfam Novib en de Stichting Vluchteling. De eerste twee organisaties wezen de gift af, omdat het betalen voor toegang volgens deze twee instanties indruist tegen de persvrijheid.

Stichting Vluchteling liet weten de donatie wel te willen ontvangen. Een woordvoerder meldt dinsdag dat het geld nog niet is overgemaakt.

Lowlands kan dinsdag niet zeggen of de 'charity fee' weer een tientje zal zijn. "Over de invulling van de fee nemen we in een later stadium besluiten", aldus een zegsman van organisator MOJO.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel