Toeslagenouder Kristie Rongen wil de politiek in, maar vooral achter de schermen

LELYSTAD • Di 29 augustus 2023 | 18:49 • Dinsdag 29 augustus 2023 | 18:49

Lelystedeling Kristie Rongen, bekend als gedupeerde van de toeslagenaffaire, wil de politiek in. Dat maakt ze dinsdag bekend. Ze staat op plek 29 op de kandidatenlijst van de SP. Een onverkiesbare plek, zegt ze zelf, maar ze wil dan ook het liefst achter de schermen bij de SP iets gaan betekenen. "Het vak leren. Hoe het reilt en zeilt achter de schermen."

Rongen is door de SP gevraagd om op een 'onverkiesbare' plek op de lijst te gaan staan. "Ik heb daar even over nagedacht, maar ik heb na twee dagen daar ja tegen gezegd." Volgens Rongen is het vertrek van SP-Kamerlid Renske Leijten een reden geweest om zich verkiesbaar te stellen. Leijten heeft volgens haar veel betekend voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire en dat inspireert Rongen: "Ik wil met de partij meer doen voor de samenleving, ook als dat op een onverkiesbare plaats is."

De Lelystedeling is geen onbekende in de politiek. Na een ingezonden brief in Trouw werd zij uitgenodigd om in gesprek te gaan met minister-president Mark Rutte in het Catshuis. Rongen kreeg veel aandacht in de media, nadat ze in 2021 namens de slachtoffers van de toeslagenaffaire het woord voerde tegenover Rutte, tijdens een debat van RTL in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen.

'Nog niet genoeg'
Tijdens de val van het kabinet in januari 2021 naar aanleiding van de toeslagenaffaire, liet Rongen een traan van blijdschap. "Maar het is nog niet genoeg", zei ze toen. Veel gedupeerden wachten nog steeds op compensatie van de overheid. Dat kan volgens het ministerie nog wel eens tot 2030 duren. "Het toeslagenschandaal is eigenlijk een soort herstelschandaal geworden", zegt Rongen daar nu over.

"Ik wil voor gezinnen klaarstaan, om te voorkomen dat dit weer gaat gebeuren. Hulp op de voorgrond, en niet pas achteraf." Hoe ze zich daarvoor wil inzetten - in de Kamer of achter de schermen - weet ze nog niet. "Dat ga ik allemaal leren, als het zo mag zijn."

Haar plek op de kandidatenlijst mag dan wel als 'onverkiesbaar' gezien worden, met genoeg voorkeursstemmen kan Rongen alsnog recht krijgen op een zetel in de Tweede Kamer. Of ze daar ook gebruik van gaat maken, weet ze nog niet. "Ik zie vooral een rol achter de schermen voor me, maar ik zeg nooit nooit."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel