Boa krijgt gehaktbal in oog gedrukt door dronken Urker, 80 uur taakstraf

URK • Ma 18 september 2023 | 13:00 • Maandag 18 september 2023 | 13:00

Een 21-jarige Urker is maandag veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie weken. De man drukte in februari aan het Zwolsche Diep een gehaktbal met mayonaise in het gezicht van buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). Een maand later raakte hij met een paar anderen slaags met een medebezoeker in Café Havenzicht.

Tijdens beide geweldsincidenten was de Urker dronken, legde hij in de rechtszaal uit. "Van die gehaktbal weet ik niet zoveel meer." Die nacht gingen twee boa's op controle bij een bar en stuitten op de Urker en nog wat anderen. Ze kregen een gehaktbal aangeboden, maar weigerden vriendelijk.

De Urker nam daar geen genoegen mee, sneed een stukje van zijn gehaktbal, doopte dat in de mayonaise en hield het aan een plastic vorkje vlak bij het gezicht van één van de controleurs. Die duwde de hand van de beschonken man weg, waarna die de bal in het oog van de andere boa drukte. "Mishandeling", vond de officier van justitie. "Belediging", oordeelde de rechter. "Het veroorzaakte geen pijn of letsel, maar het is natuurlijk wel heel vies en respectloos", legde hij uit.

"Boa's moet je met respect behandelen"
Een domme actie, concludeert de Urker nu. "Boa's moet je met respect behandelen. En ik heb in principe ook altijd goed contact met ze." Opvallend genoeg kreeg hij een paar jaar geleden nog een taakstraf opgelegd, omdat hij met een vriend een andere boa in het water van de Urker haven duwde.

De mishandeling in Café Havenzicht kon hij zich nog wel herinneren. "Een vriend van mij kreeg een paar klappen en toen heb ik geslagen om hem te verdedigen", zei hij daarover. Ook toen had hij weer veel gedronken. "Maar het slachtoffer begon zelf te slaan en ik heb al eens eerder wat gedoe met hem gehad. Hij doet altijd direct zo agressief."

Volgens het slachtoffer klopt daar niet zoveel van. Hij zegt dat hij op de trap werd tegengehouden, daarna vastgepakt en uithaalde, waarna hij door een clubje (inclusief de Urker die moest voorkomen) werd belaagd. Het slachtoffer hield aan het geweld een hersenschudding over en had naar eigen zeggen traumatherapie nodig om het te verwerken, zo zei zijn vertegenwoordiger van Slachtofferhulp. "Hij kon een tijdje niet werken en sporten." Zijn schadeclaim: 3028,39 euro.

Geen bewijs voor slaan
Ook de 23-jarige broer van de Urker zou hierbij betrokken zijn geweest, maar zijn zaak wordt later behandeld omdat er nog getuigen moeten worden gehoord. Een andere 22-jarige Urker werd maandag wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van betrokkenheid bij de zaak. Maar volgens de rechter is er genoeg bewijs dat de 21-jarige heeft geslagen. Hij is niet alleen te zien op beelden van de beveiligingscamera’s, ook getuigen waaronder twee portiers hebben hem zien slaan.

De officier eiste een celstraf van 22 dagen, waarvan 21 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en daar ging de rechter mee akkoord. De ene dag die overblijft, zat hij al uit in voorarrest, dus hij hoeft niet meer de cel in.

Aandeel
De taakstraf van 150 uur die de aanklager eiste, werd verminderd naar 80 uur omdat de rechter vindt dat de Urker een deel van de straf al gevoeld heeft. Hij moest voor deze zaak namelijk al drie keer een week vrij nemen van zijn werk als visserman. "En ik neem hierin mee dat het slachtoffer van het incident in Café Havenzicht zelf ook een aandeel in het geweld heeft gehad." Daarnaast classificeerde hij het incident met de gehakbal als een zware belediging in plaats van een mishandeling. De schadeclaim stelde hij ruim 1000 euro lager vast.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel