Veel belangstelling voor eerste tiny houses in Noordoostpolder

EMMELOORD • Do 12 oktober 2023 | 23:01 • Donderdag 12 oktober 2023 | 23:01

De animo om te wonen in dertig tiny houses en veertig rijtjeshuizen voor tijdelijk gebruik in Emmeloord is groot. Dat bleek donderdagavond tijdens een drukbezochte bijeenkomst in het gemeentehuis van Noordoostpolder. Honderden mensen wilden een indruk krijgen van de plannen voor deze nieuwe woonvormen in Noordoostpolder.

Veel mensen, variërend van jong tot oud, hebben interesse te hebben om te wonen bij de volkstuinencomplex aan de Pilotenweg. Anderen maken zich juist druk om het aanzicht van Emmeloord, omdat de huizen aan de rand van het dorp komen. Het gaat om tiny houses die maximaal vijftig vierkante meter groot zijn.

Woningcorporatie Mercatus gaat de veertig huizen voor tijdelijk gebruik voor een deel inzetten voor statushouders, maar ook voor mensen die tijdelijk en snel woningruimte nodig hebben en voor jongeren tot 28 jaar. "We zijn wel een beetje verrast ja", zegt wethouder Toon van Steen (Politieke Unie) over de drukte. "Je merkt dat er veel interesse is voor tiny houses, een woonvorm die we nog niet veel hebben hier." 

Deels op grond zorgboerderij
De woningen moeten voor een deel komen op de grond die al decennialang wordt gehuurd door Zorgboerderij Groeizaam. "Deze plek is nog in eigendom van de gemeente, daarom konden we snel schakelen en zowel iets betekenen voor Mercatus als voor de projectontwikkelaar", zegt wethouder Van Steen.

Bij de zorgboerderij werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De boerderij raakt door de woningbouw drie hectare kwijt en daarvoor moet vervangende grond komen. Daarover is nog altijd geen akkoord, zegt Marc van Niekerk van Groeizaam.

Het idee is dat er drie hectare aan vervangende grond naast de boerderij wordt gecreëerd. "Als dat lukt, staan we er positief in, want dan kunnen we onze bedrijfsvoering voortzetten", zegt Van Niekerk. "Maar er staat nog niets zwart op wit. En voor die tijd is het voor mij nog niet rond. Als het dat wel is, staan we er een stuk positiever in. Nu kunnen we met lege handen komen te staan."

De toekomstige plek voor de huizen

Volgens wethouder Van Steen is de gemeente nog altijd in gesprek met de zorgboerderij. In de afgelopen periode is er geregeld contact geweest. "We werken hard aan een oplossing. We zijn aan het kijken hoe we de wensen van de zorgboerderij en de zorgen ook kunnen wegnemen."

Haag gewenst
Naast de vervangende grond is ook een dikke haag tussen de boerderij en de huizen inzet van Groeizaam. In de plannen is nu een haag van vijftig centimeter opgenomen, maar Van Niekerk ziet graag vijf meter haag, om zo het aantal prikkels voor de cliënten te verminderen. "Als we ergens halverwege uitkomen, op twee en een halve meter, is dat een mooi compromis."

Om de woningbouw mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Dat lag de afgelopen periode ter inzage. De gemeenteraad moet ook nog instemmen met het plan. Als alles volgens planning verloopt, moeten de huizen er eind volgend jaar staan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel