Poepen op zaagsel: wonen in een zelfvoorzienend tiny house is niet voor iedereen

BIDDINGHUIZEN • Zo 22 oktober 2023 | 18:02 • Zondag 22 oktober 2023 | 18:02

Het dorpje met tiny houses op de Kleine Wierse in Biddinghuizen hield zaterdag open huis. Bezoekers mochten door het dorpje zwerven en binnenkijken bij de bewoners. Een van hen is Donate Groeneveld. Zij woont in een tiny house en leeft zoveel mogelijk zelfvoorzienend.

Groeneveld heeft haar huisje gebouwd volgens eigen ontwerp. Bijzonder is haar toilet: ontlasting en urine worden hierin apart opgevangen. De urine wordt gezuiverd via een bacteriefilter en via een buis naar buiten geleid, zo de grond in.

De ontlasting wordt verzameld in een bakje met zaagsel. Verder vangt Groeneveld regenwater op om te filteren. Ze gebruikt dat uiteindelijk als drinkwater.

Niet voor iedereen
Zelfvoorzienend wonen is niet voor iedereen weggelegd, maar Groeneveld heeft nog geen seconde spijt gehad. "Ik vind het heerlijk om in de wijde natuur te wonen en ik vind het mooi om beter en bewuster bezig te zijn", vertelt ze.

Het was de tweede keer dat bezoekers de kans kregen om het dorpje met tiny houses te bekijken. Groeneveld zegt alleen in het uiterste geval weer te vertrekken naar een rijtjeshuis. Voorlopig mag ze tot januari 2027 op de Kleine Wierse blijven. Dan moeten de tiny houses van de gemeente verdwijnen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel