Verdachte uit Urk aangehouden voor stelen en verbranden van Israëlische vlaggen

URK • Vr 13 oktober 2023 | 12:13 • Vrijdag 13 oktober 2023 | 12:13

De politie heeft vrijdagochtend een verdachte aangehouden voor het stelen en verbranden van een twintigtal Israëlische vlaggen op Urk. De verdachte is een inwoner van het dorp, meldt de politie. Over geslacht en leeftijd doet de politie geen uitspraak, vanwege mogelijke herleidbaarheid naar de verdachte.

De Israëlische vlaggen zijn in de nacht van dinsdag op woensdag van verschillende Urker huizen getrokken. Naast kerkelijk centrum De Poort werden ze vervolgens in brand gestoken. Inmiddels heeft de politie rond de tien aangiften van diefstal binnengekregen. Die hebben er mede voor gezorgd dat deze verdachte nu in beeld is gekomen. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Van het stelen verschenen er verschillende beveiligingsbeelden online. Ook ging er een Snapchat-filmpje van de daders zelf rond. In ieder geval twee daders legden vast hoe ze de vlaggen van de gevels haalden en vervolgens naast de kerk met een brandbare vloeistof in brand staken. Bij de video stond een vlaggetje met daarbij de teksten "Free Palestine" en "Me strijders vannacht". Een van de daders veegde ook zijn schoenen af aan de Israëlische vlaggen.

In de Urker straten hangen momenteel Israëlische vlaggen aan de gevel als symbool van steun voor de Israëlische slachtoffers van de terroristische aanval van Hamas, afgelopen weekend.

"Dit mag niet"
Burgemeester Cees van den Bos van Urk keurde de nachtelijke actie meteen af. "Dit mag niet. We hebben vrijheid van meningsuiting en dat dien je te respecteren. Vertrouw erop dat dit gebeuren de volledige aandacht heeft bij de gemeente en de politie."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel