Scholen met de handen in het haar om lange wachtlijsten jeugdzorg

FLEVOLAND • Di 17 oktober 2023 | 6:33 • Dinsdag 17 oktober 2023 | 6:33

Scholen zijn machteloos als een leerling professionele jeugdzorg nodig heeft. Vanwege de wachtlijsten moet een kind heel lang wachten voordat het de hulp krijgt die het nodig heeft. In de tussentijd gaat de leerling dagelijks naar school en maakt het nog van alles mee in de thuissituatie, waardoor het kind het minder goed doet op school. Daarvoor waarschuwt intern begeleider Adrianne Schreurs van de christelijke basisschool Horizon in Lelystad.

Volgens Schreurs duurt het één jaar voordat het kind daadwerkelijk wordt geholpen door een zorgaanbieder. De school zit dan met de handen in het haar. Want de scholen hebben volgens haar de taak om goed onderwijs te bieden, maar de zorg hoort bij zorginstellingen. "Wij merken het als een leerling niet goed in zijn vel zit, dan is het best heel moeilijk om ook nog ruimte te creëren in het hoofd, in de hersenen om goed onderwijs te ontvangen."

Zorgelijke ontwikkeling
Het probleem van de wachtlijsten in de jeugdzorg komt op meerdere plekken in Flevoland voor. De Almeerse wethouder Roelie Bosch herkent het probleem en zegt dat het in Almere vooral te maken met de toenemende vraag in combinatie met het personeelstekort in de jeugdzorg. Dat betekent dat er onvoldoende professionals zijn om aan de vraag tegemoet te komen. Bosch vindt het een zorgelijke ontwikkeling. "Want hoe langer een gezin moet wachten op hulp, des te groter wordt de problematiek in die tussentijd. Dus het is zeer onwenselijk."

Schreurs spreekt van een frustrerende situatie. "Als je soms ziet wat kinderen mee moeten maken en dat ze niet passende hulp krijgen. Ja, dat is echt vreselijk om te zien. Je ziet dat het welbevinden vaak in die tussentijd, in die wachttijd nog achteruitgaat." De problemen worden volgens haar alléén maar groter.

Ondersteuningsteam adviseert over zorg
Schreurs maakt deel uit van het ondersteuningsteam (OT). Dat bestaat uit Schreurs als intern begeleider, de directeur van de school, een orthopedagoog, een schoolmaatschappelijke werker en een jeugdverpleegkundige van de GGD. Samen met de ouders kunnen ze adviseren dat een leerling een vorm van jeugdzorg nodig heeft. In dat geval moeten de ouders zich melden bij de jeugdzorg Lelystad (JEL).

Volgens wethouder Bosch zijn de wachtlijsten in de jeugdzorg een hardnekkig probleem want in tachtig procent van de gevallen zijn de ouders de bron van de problemen. "Daar waar ouders zelf een verslavingsproblematiek hebben of zelf psychische problemen, dan heeft dat zijn weerslag op het kind."

Het kan volgens de wethouder ook zijn dat ouders stress ervaren door geld- of huisvestingsproblemen. "Als mensen willen scheiden en er is voor de vertrekkende partner geen woonplek, dan moeten mensen bewust bij mekaar blijven wonen, terwijl dat voor spanningen zorgt."

Andere aanpak nodig
De wethouder is van mening dat meer personeel de wachtlijsten in de jeugdzorg niet gaat oplossen. Volgens haar is een andere aanpak nodig. Zo doet zij binnenkort een voorstel aan de gemeenteraad om met zogeheten gezinsteams te gaan werken. Deze teams kijken niet alleen naar het kind, maar ook naar de thuissituatie. Op die manier kunnen gezinnen snel geholpen worden.

"Wat we willen is veel meer kijken naar de oorzaak van het probleem. Dus het gaat niet om dat we heel erg inzoomen op het kind als de oorzaak ergens anders ligt", zegt Bosch. Op die manier gaat het kind niet automatisch naar een bepaalde jeugdhulpaanbieder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel