Brein achter gewapende overval op grote hoogte moet vier jaar de bak in

ALMERE • Wo 8 november 2023 | 7:11 • Woensdag 8 november 2023 | 7:11

De rechtbank in Lelystad heeft een Almeerder van 21 veroordeeld tot vier jaar cel omdat hij de opdracht heeft gegeven voor een gewapende woningoverval op een appartement in Almere Poort.

De overval gebeurde op 25 oktober vorig jaar op één van de hoogste verdiepingen van een woonflat aan de Verlengde Duinvalleiweg in Almere Poort. De mannelijke bewoner werd direct door drie gewapende en gemaskerde mannen vastgebonden. Er werd gedreigd met een vuurwapen en een slachtoffer moest zijn twee gouden armbanden afgeven.

De echtgenote, die op het toilet zat, hoorde wat er gebeurde en belde de politie. Kort daarna ontdekten de overvallers ook haar, trokken haar van de wc en bonden haar net als haar partner vast. De gealarmeerde politie kon de overvallers aanhouden.

Welke rol speelde de hoofddader?
De officier van justitie en de rechtbank beschouwen de 21-jarige man als de opdrachtgever. Volgens de officier woonde hij in dezelfde flat als de slachtoffers en kende hij ze. Hij wist dat ze vermogend waren en gaf de overvallers toegang tot het appartementencomplex.

Ook zou de 21-jarige de PostNL-jassen waarmee de overvallers overtuigden om de voordeur open te maken hebben geleverd en ook de wapens. In een chatgroep legde hij volgens de officier in detail uit hoe de overvallers te werk moesten gaan, wat er gestolen moest worden en dat ze moesten zoeken naar codes van pinpassen.

Lagere celstraf dan geëist
Twee weken geleden eiste het OM nog zes jaar tegen de Almeerder. De rechtbank komt tot een lagere straf, omdat zij die eis voor dit gepleegde feit te hoog vindt.

Een 20-jarige Almeerder die ook betrokken was bij de overval, is veroordeeld tot twee jaar celstraf waarvan een jaar voorwaardelijk. Hij maakte deel uit van de chatgroep waarin de overval werd voorbereid. Naast de celstraffen moeten de twee daders een schadevergoeding betalen van vijfduizend euro aan de slachtoffers.

Een derde Almeerder is vrijgesproken van iedere betrokkenheid. Hij zou op de hoogte zijn geweest van de naderende overval, maar greep niet in.

Eerder dit jaar stonden de drie jonge overvallers al terecht. Het gaat om twee 20-jarigen. Zij zijn veroordeeld tot 2 jaar jeugddetentie waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De derde overvaller, een jongen van 17, moet een speciaal behandelingstraject in en kreeg daarnaast 7 maanden jeugddetentie.

Spectaculaire klim langs balkons
De overval sprong destijds behoorlijk in het oog. Een van de overvallers probeerde namelijk op grote hoogte via de balkons aan de buitenkant van de flat aan de politie te ontkomen. Hij klom langs meerdere balkons naar beneden, maar kon daarmee niet voorkomen dat hij werd gepakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel