Oud-medewerkster verdacht van gewapende overval op winkel in Batavia Stad

LELYSTAD • Wo 8 november 2023 | 10:30 • Woensdag 8 november 2023 | 10:30

Eén van de overvallers op een winkel in Batavia Stad in mei was een oud-medewerkster. Dat bleek dinsdag bij de rechtbank in Zutphen. Bij de overval op de vroege maandagmorgen werd 9.500 euro buitgemaakt. De verdachten konden kort na de overval op straat worden overmeesterd en opgepakt.

De 21-jarige oud-medewerkster uit Lelystad drong die ochtend samen met een 20-jarige man uit Purmerend via de personeelsingang de winkel binnen. Ze bedreigden twee medewerkers met een vuurwapen en haalden de kluis leeg.

"Ik kan niet begrijpen dat ik dit heb gedaan", zei de vrouw dinsdag bij de Zutphense rechtbank, over het feit dat ze een oud-collega slachtoffer maakte van een overval. "Ik heb gehandeld uit wanhoop en paniek. Over de gevolgen voor een ander heb ik niet nagedacht", liet ze schuldbewust weten.

De Lelystadse maakte in korte tijd veel nare dingen mee en had hoge schulden. De avond voor de overval zou ze zijn bedreigd door haar ex-vriend. "Ik dacht alleen maar: ik moet weg", verklaarde ze haar impulsieve actie.

Verdachten kenden elkaar niet
De vrouw haalde de Purmerender op uit Amsterdam. Hij had op haar oproepje via Snapchat gereageerd. De twee kenden elkaar niet. Hij overnachtte op de bank bij de Lelystadse, met het vuurwapen onder zijn kussen. De 21-jarige ontkende het wapen te hebben gezien. "We zouden geen geweld gebruiken", hield ze bij de rechtbank vol.

De volgende ochtend vroeg reden de twee met een scooter naar de Calvin Klein-winkel, waar ze op de deur van de personeelsingang klopten. Een nietsvermoedende medewerkster deed open en werd op de grond geduwd. Terwijl de Purmerender een doorgeladen vuurwapen op haar gezicht richtte, haalde de Lelystadse het geld uit de openstaande kluis.

De medewerkster wist te ontsnappen en schreeuwde om hulp. Ook een ander personeelslid kreeg met de overvallers te maken. Toen de twee verdachten naar buiten vluchtten, werden ze door omstanders overmeesterd.

Daders werden snel opgepakt

Nog steeds klachten
De overvallen medewerkster kampt nog steeds met lichamelijke en psychische klachten, zo vertelde haar advocaat tijdens de rechtszaak. Voor het slachtoffer zelf was het te lastig om de zaak bij te wonen. Ze is nog steeds niet in staat om haar werk te hervatten. De vrouw vraagt een schadevergoeding van 8.000 euro, waarvan 6.000 euro smartengeld.

De man uit Purmerend is verwikkeld in een andere geweldszaak, waarin hij volgens zijn advocaat 'meer slachtoffer dan dader' is. De 20-jarige werd in april beschoten en afgeperst. Hij moest een bedrag aan zijn belagers afstaan. "Voor zijn gevoel had hij geen andere keus", legde ze de motivatie van de man uit om mee te doen aan de overval.

De Purmerender zei 'blij en verdrietig tegelijk' te zijn, dat hij in de cel zit. Door de dreiging die nog steeds bestaat, is het voor de reclassering lastig om hulpverlening op te starten.

Vrouw bestal eerdere werkgever
Het is ook voor de 21-jarige niet de eerste keer dat ze met justitie in aanraking komt. Ze is eerder veroordeeld voor diefstal bij een werkgever. De officier van justitie was er duidelijk over: "Het leven van het slachtoffer is voorgoed veranderd, alleen vanwege financieel gewin van de daders."

De officier van justitie eiste tegen de vrouw drie jaar en 2 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De man uit Purmerend hangt een gevangenisstraf van 3,5 jaar boven het hoofd. Naast de celstraffen en het betalen van de schadevergoeding eiste ze dat de twee een locatie- en contactverbod opgelegd krijgen. De advocaten pleitten voor lagere onvoorwaardelijke celstraffen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel