Lagere straffen voor dealende zwagers, drugssmokkel naar Engeland niet bewezen

EMMELOORD • Do 9 november 2023 | 18:30 • Donderdag 9 november 2023 | 18:30

Twee zwagers van 31 en 43 uit Emmeloord zijn in hoger beroep vrijgesproken van het smokkelen van enkele tientallen kilo's drugs naar Engeland. Het hof in Leeuwarden denkt dat door de politie onderschepte chatgesprekken over de uitvoer van drugs naar het buitenland 'grootspraak' waren.

De Emmeloorders hebben volgens het hof in 2020 wel degelijk een partij drugs in handen gehad, maar deze zou in Nederland zelf zijn verkocht. Van uitvoer van drugs is volgens het hof geen sprake geweest.

De mannen werden in december 2020 opgepakt, nadat in de Emmeloordse wijk De Zuidert een man uit Woudrichem op klaarlichte dag beschoten was. Tijdens het onderzoek naar het schietincident ontdekte de politie op de telefoon van het slachtoffer gesprekken met de zwagers over een partij drugs. De Emmeloorders zouden die van het slachtoffer hebben gestolen.

Mannen al in beeld
Toen de man verhaal kwam halen bij een woning in de Zuidert, werd hij twee keer in zijn been geschoten. De Emmeloorders werden al een tijdje door de politie in de gaten gehouden, maar er was eerder niet genoeg bewijs om ze op te pakken.

Politie onderzoekt auto van slachtoffer

Omdat er geen drugs zijn uitgevoerd, valt de straf voor beide zwagers in hoger beroep iets lager uit. Van de 8 en 7 jaar cel die de rechtbank in juni 2021 oplegde, blijft voor beide Emmeloorders in hoger beroep 6 jaar over. Voor het neerschieten van de man uit Woudrichem kreeg de 31-jarige Emmeloorder nog wel een extra celstraf van een jaar opgelegd, waardoor hij 7 jaar de cel in moet.

Uitwassen
In de motivatie van het vonnis zegt het gerechtshof tot de relatief hoge straffen te zijn gekomen, omdat het stelen van drugs een gevaarlijke vorm van criminaliteit is. Met daarbij uitwassen als bedreigingen en schietpartijen, die ook gevolgen voor de omgeving kunnen hebben. Dat er in een Emmeloordse wijk ook daadwerkelijk werd geschoten, benadrukt dit volgens het hof nog maar eens.

Onderzoek na schieten in De Zuidert

Neergeschoten man wil de zaak vergeten
De neergeschoten man uit Woudrichem ging na zijn veroordeling in 2021 in beroep tegen de hem opgelegde celstraf van vier jaar. Inmiddels heeft hij dit beroep weer ingetrokken, zo bleek bij het gerechtshof. Volgens zijn advocaat wil de man bijna drie jaar na het schietincident het verleden laten rusten en zich op de toekomst richten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel