Fout met stempassen in Noordoostpolder veel groter dan gedacht: 'Controleer je stempas'

NOORDOOSTPOLDER • Di 14 november 2023 | 18:24 • Dinsdag 14 november 2023 | 18:24

Alle stempassen in Noordoostpolder hebben voor de bezorging door PostNL een verkeerde sorteercode gekregen en dat kan grote gevolgen hebben voor de verkiezingen volgende week. De kans is zeer aannemelijk dat stemgerechtigden de stempas van iemand anders of helemaal geen stempas hebben gehad. De gemeente Noordoostpolder werkt hard om de schade te herstellen.

Eerder werd al duidelijk dat stempassen mogelijk verkeerd bezorgd waren, maar nu is duidelijk dat het voor iedereen in de Noordoostpolder kan gelden. Volgens de landelijke Kiesraad is een dergelijke situatie nog nooit eerder voorgekomen.

Noodscenario's
Omdat de gemeente nog geen goed zicht heeft op de problematiek wordt rekening gehouden met het ergste. De komende dagen moet duidelijk worden hoeveel stempassen niet op de juiste adressen zijn bezorgd. Als blijkt dat het om grote aantallen gaat, wordt ook overwogen het gemeentehuis in het weekeinde te openen voor het aanvragen van een nieuwe stempas.

Oproep
De gemeente roept de kiezers via een brief op de binnengekomen stempas goed te controleren. Ook is er een digitale brief verstuurd in mijnoverheid.nl. Via de sociale media wordt ook opgeroepen om de stempas te controleren. Verder worden er in de krant de Noordoostpolder woensdag drie advertenties geplaatst, met het bericht hierover.

Hoe kon het misgaan?
Het probleem is ontstaan bij de drukker. De gebruikte sorteercodes komen niet overeen met de postcodes. In het sorteercentrum van PostNL zijn daardoor alle stempassen in verkeerde postcodegebieden ondergebracht.

Volgens een woordvoerder van de gemeente zagen postbodes dat veel stempassen niet in hun bezorggebied thuishoorden. Zij hebben de brieven opnieuw gesorteerd. Hoeveel stempassen uiteindelijk goed zijn bezorgd weet de gemeente niet.

Check de stempas
Inwoners kunnen de problemen zelf ook een beetje oplossen. "Als een stempas bijvoorbeeld voor de buurman is bedoeld, stop 'm dan in de bus bij de buren", zegt woordvoerder Rick van den Ham. Terugsturen naar de afzender kan ook. "Als je geen eigen stempas hebt, vraag dan via de website van de gemeente Noordoostpolder een nieuwe aan. Met de pas van iemand anders kan je namelijk niet stemmen", waarschuwt Van den Ham.

Een nieuwe pas online aanvragen kan nog tot en met vrijdag 17 november. Daarna kan alleen een nieuwe stempas worden aangevraagd aan de balie van het gemeentehuis. Dat moet uiterlijk dinsdag 21 november om 12:00 uur zijn gedaan.

Iedereen nieuwe stemmenpassen geven mag niet
De gemeente heeft contact gehad met de Kiesraad om de situatie te bespreken. Nieuwe stempassen laten bezorgen voor iedereen mag van de Kiesraad niet. De kans zou dan bestaan dat iemand mogelijk twee keer stemt en dat is niet toegestaan. De Kiesraad noemt de problematiek in Noordoostpolder uniek.

De verstuurde brief aan kiesgerechtigden in Noordoostpolder:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel