Voetgangers en fietsers over 'shared space' bij Jumbo Emmeloord: "Het is hier levensgevaarlijk"

EMMELOORD • Do 16 november 2023 | 7:23 • Donderdag 16 november 2023 | 7:23

Er is veel kritiek van omwonenden op een nieuwe verkeerssituatie bij supermarkt Jumbo aan De Boei in Emmeloord. Voetgangers, fietsers en automobilisten moeten samen één gebied delen zonder belijning, fietspaden of zebrapaden. Dat heet een 'shared space', maar die bevalt niet.

Het winkelend publiek en omwonenden voelen zich niet veilig en het is volgens hen wachten op de eerste slachtoffers. "Het is hier levensgevaarlijk", concludeert een vrouw die vlakbij woont en alles al maanden aanziet. "Kinderen die bijna onder een auto komen, dat is echt niet leuk."

Een moeder met een zoontje vult haar aan: "Het is niet heel handig ingedeeld qua voetgangers en auto's. Het is hier best wel druk. Ik ben met mijn kleuter altijd voorzichtig met uitstappen en auto's die achteruit rijden." Ook op snelheid mag worden gecontroleerd, zegt een voorbijganger. "Er is bijna niemand die nog 30 rijdt."

Shared space
Alle verkeerstekens in het gebied zijn weggehaald om zo verkeersdeelnemers te stimuleren op elkaar te letten. Dat is het idee achter de zogeheten 'shared space' wat 'gedeelde ruimte' betekent. In de jaren negentig is het bedacht door een verkeerskundige Hans Monderman. En nu dus in de praktijk gebracht op de kruising van De Boei met de Noordzijde in Emmeloord.

Gemeenteraadslid Bert Geerts van het CDA heeft inmiddels vragen gesteld aan het college van B en W, omdat ook hij zich zorgen maakt over de verkeersveiligheid. Verantwoordelijk wethouder Toon van Steen heeft toegezegd dat er binnenkort speciale borden geplaatst worden om het shared space-gebied aan te duiden. Verder komen aan weerszijden van het gebied tijdelijk zebrapaden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel