Hoogspanningsmasten: Zeewolde wil die ook niet na aanpassingen plan

ZEEWOLDE • Vr 17 november 2023 | 12:58 • Vrijdag 17 november 2023 | 12:58

Zeewolde blijft tegen de komst van nieuwe hoogspanningsmasten dichtbij het dorp. Een onderzoek naar een nieuw tracé in de omgeving verandert daar niks aan, zegt de gemeente. Die heeft een zienswijze ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat tegen het aangepaste plan voor een nieuwe hoogspanningsverbinding.

Tussen Diemen en Ens moeten extra hoogspanningsmasten komen te staan vanwege de toename van wind- en zonne-energie. Daarvoor werden eerder dit jaar vijf voorlopige routes uitgedacht, vorige maand kwamen er zeven tracés bij. Drie routes zijn ingetekend bij Zeewolde.

Een oranje route loopt langs een Natura2000-gebied en door de bebouwde kom van Zeewolde. Daar is het dorp niet blij mee. Daarom werd vorige maand in het aangepaste plan een extra oranje tracé gepresenteerd. Deze route loopt via de andere kant van Zeewolde. Dat is eveneens dichtbij het dorp en bij natuurgebied Horsterwold en daarom ook geen optie, vindt de gemeente.

Tracé via Almere Oostvaarders
Zowel Zeewolde als Almere zeggen wel voorstander te zijn van de (groene) route via Almere Oostvaarders. Daardoor komt de toekomstige ontwikkeling van Oosterwold niet in gevaar, laten ze weten. Ook worden bossen dan niet doorkruist en komen de masten niet in de buurt van het kasteel te staan, voegt de gemeente Almere toe.

Dit zou kunnen betekenen dat de hoogspanningsmasten komen te staan op een route die gelijk loopt aan de snelweg A6, of een route via de Oostvaardersdijk. Als daarvoor gekozen wordt, dan kan er een aftakking komen bij Almere Oostvaarders die vervolgens aanhaakt op de gele route.

Dronten en NOP staan tegenover elkaar
De gele route loopt ook deels door Oostelijk Flevoland, maar hier is Dronten niet enthousiast over, bleek woensdag. De route gaat via het dorp Dronten en dat gaat ten koste van bestaande en nieuwe woonwijken, is het verweer.

Noordoostpolder is juist voorstander van deze gele route. Het gaat om het tracé waarbij de hoogspanningslijnen vanuit oostelijk Flevoland, via het Ketelmeer naar het elektriciteitsstation in Ens leiden. Deze route heeft de minste impact op Noordoostpolder en daarmee de voorkeur, zegt de gemeente.

De minister bepaalt in het voorjaar van 2025 de voorkeursroute.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel