Zeven mogelijke nieuwe routes voor extra hoogspanningslijn

FLEVOLAND • Di 3 oktober 2023 | 22:57 • Dinsdag 3 oktober 2023 | 22:57

Netbeheerder TenneT gaat zeven nieuwe routes onderzoeken voor een extra hoogspanningsverbinding tussen Diemen en Ens. De tracés komen bovenop de vijf voorlopige routes die al waren uitgetekend. In het nieuwe plan wordt Biddinghuizen ontzien. 

Tussen Diemen en Ens moeten in 2030 extra hoogspanningsmasten staan. Die zijn nodig vanwege de toename van wind- en zonne-energie. Alleen de huidige verbinding is niet voldoende voor het transport van de energie. 

Eerder dit jaar werden al vijf voorlopige routes voor het nieuwe hoogspanningstracé vastgesteld. Na de binnengekomen reacties daarop en met nieuwe inzichten is het tweede plan gemaakt.

Het nieuwe plan

Het oude plan

Oranje route hoeft niet langs Veluwemeer
Zo is in het tweede plan te zien dat de oranje lijn langs de oostelijke randmeren is aangepast. De lijn loopt niet meer door maar buigt voor Biddinghuizen af richting Lelystad. In het eerdere plan liep de lijn langs het Veluwemeer en Drontermeer via Kampen naar Ens.

Ook is een alternatieve oranje lijn ingetekend, ten westen van Zeewolde. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de wens van de plaatselijke politiek. Die liet weten tegen een route door de bebouwde kom en langs een Natura2000-gebied te zijn. 

Oostvaardersplassen-route blijft mogelijkheid
De blauwe route langs de Oostvaardersplassen blijft onveranderd. Wel wordt de mogelijkheid opengehouden om de route voor Lelystad te laten afbuigen. Eerder dit jaar riep de visitatiecommissie op om deze route te schrappen vanwege de bijzondere natuurwaarden van de Oostvaardersplassen.

Het tweede plan ligt de komende tijd ter inzage. Daarop valt schriftelijk te reageren, maar ook tijdens een nieuwe reeks inloopbijeenkomsten. Ook kunnen de gemeenten en provincie hun wensen nog aangeven.

Een voorkeursvariant wordt eind 2024 bepaald, de bouw van de nieuwe hoogspanningsmasten moet in 2027 beginnen. Dan moeten er ook twee nieuwe transformatorstations in Lelystad en Almere of Zeewolde worden gebouwd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel