Stemmen in een museum of brandweerkazerne, dit zijn de opvallendste stembureaus

FLEVOLAND • Di 21 november 2023 | 14:04 • Dinsdag 21 november 2023 | 14:04

Stewardessen die je de weg naar het stembureau wijzen of gewoon vanuit je auto stemmen bij een drive-through. Morgen zijn de Tweede Kamerverkiezingen en dit zijn de opvallendste stemlocaties in Flevoland.

Onderaan dit bericht vind je ook het overzicht per gemeente met alle stembureaus.

1. Gratis naar het museum
Een stem uitbrengen en dan nog even naar het museum. Dat kan morgen bij het Aviodrome in Lelystad. Hoewel de meeste stembureaus in Lelystad open zijn om 07.30 uur, kan het in het museum pas vanaf 09.00 uur. Het stembureau is tot 17.00 uur open en bezoekers mogen dus gratis ook de museumstukken bewonderen.

2. Een rondrijdende bus in Dronten
In Dronten rijdt er een mobiele stembus rond. Dit is bedacht om ervoor te zorgen dat er meer mensen gaan stemmen. De bus verplaatst zich overdag door het buitengebied van Dronten. Hij stopt bij het station, bij Ketelhaven en ook bij de recreatieparken in Biddinghuizen.

3. Stemmen bij de brandweer
In Dronten kan er gestemd worden bij de brandweerkazerne. In de uitrukhal is een stembureau ingericht. Daar staan ook de blusvoertuigen en die zijn dus goed te zien voor de stemmers. Een woordvoerder zegt: "In theorie zou het dus ook kunnen dat je vrijwilligers weg ziet rennen als er wat aan de hand is." Stemmen kan daar van 07.30 uur tot 21.00 uur.

4. Stemmen op treinstations
Mensen die met het openbaar vervoer naar werk gaan kunnen ervoor ook hun favoriete partij kiezen op het treinstation. Dat kan op station Lelystad en op station Almere Centrum. In Almere kan dat van al vanaf 06.00 uur. En in Lelystad vanaf 07.30 uur.

In Lelystad werkt op het station dit jaar ook een zogenoemd Prokkelduo. Zo'n duo bestaat uit een lid van het stembureau en iemand met een licht verstandelijke beperking. Het is een initiatief om mensen met een beperking mee te krijgen in het democratische proces.

5. Stemmen vanuit de auto
Tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen kwam Almere met een drive-through stembureau. Dat had alles te maken met de toen geldende coronamaatregelen.

Ook bij deze verkiezingen is het weer mogelijk om op deze manier te stemmen. Het is speciaal bedoeld voor auto's, motorrijders, fietsers en ook wandelaars. Het kan op bedrijventerrein Veluwsekant en bij woonboulevard Doemere.

Overzicht per gemeente
Benieuwd waar je morgen nog meer kunt stemmen? Hieronder een overzicht van alle stembureaus in Flevoland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel