PVV ook in Flevoland grote winnaar, Urk blijft SGP trouw

FLEVOLAND • Do 23 november 2023 | 7:00 • Donderdag 23 november 2023 | 7:00

De PVV is ook in Flevoland de grote winnaar van de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Op basis van de uitslagen is de partij van Geert Wilders de grootste in Almere, Lelystad, Zeewolde, Noordoostpolder en Dronten. Op Urk is de PVV tweede geworden.

Nieuw Sociaal Contract, de nieuwe partij van Pieter Omtzigt, doet ook in Flevoland goede zaken. NSC behaalt veel stemmen. Ook BBB zit behoorlijk in de lift.

Verder is er groei voor de nieuwe gecombineerde partij GroenLinks/PvdA, al is die lang zo onstuimig niet als die van de PVV en NSC.

Klappen in Flevoland krijgt het CDA. De partij heeft te maken met forse verliezen. D66, SP en Forum voor Democratie doen het ook niet goed. Deze partijen verliezen doorgaans de helft van hun aanhang. In sommige gemeenten zelfs nog meer.


De opkomst was in Flevoland met 72,5 procent het laagst van alle provincies en ruim onder het landelijk gemiddelde van 77,8.

Almere
Ruim een kwart van de stemmers in Almere koos voor de PVV. Daar haalde de partij 26,6 procent. Een forse stijging ten opzichte van twee jaar geleden toen de PVV nog 12 procent van de stemmers naar zich toe trok.

De VVD verliest. De partij gaat van 21,9 procent in 2021 naar 15,9 procent nu. GroenLinks/PvdA is nipt derde met 15 procent. De combinatie op links wint wel ten opzichte van twee jaar geleden, toen behaalden de partijen gezamenlijk 11 procent.

Stevig op de vierde plaats staat NSC met 11,5 procent van de stemmen.

Dronten
Net als in veel plaatsen komt de PVV ook in Dronten als winnaar uit de bus. Daar behaalt de partij 25,4 procent van de stemmen. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen was dat 10,5 procent, tweeënhalf keer meer stemmen.

De VVD wordt nipt tweede, voor NSC. De liberalen moeten wel behoorlijk inleveren. Behaalde de VVD twee jaar geleden nog een kwart van de stemmen. Nu moet de partij genoegen nemen met 16,6 procent. NSC doet het met bijna 15 procent erg goed.

BoerBurgerBeweging is met 9,6 procent de vierde partij geworden in Dronten.



Lelystad
Bijna één op de drie stemmers in Lelystad koos voor de PVV. Dit is een verdubbeling ten opzichte van twee jaar geleden.

De VVD is de tweede partij in Lelystad, maar moet fors inleveren. Werd bij de vorige verkiezingen nog 21,3 procent van de stemmen behaald. Nu is dat nog maar 15,2 procent.

Derde wordt GroenLinks/PvdA met 12,7 procent van de stemmen. Nieuw Sociaal Contract behaalt in de provinciehoofdstad 11,6 procent van de stemmen is daarmee de vierde partij.

Noordoostpolder
De PVV is in Noordoostpolder onbedreigd winnaar geworden van de verkiezingen. Daar scoorde de partij 24,1 procent. Twee jaar geleden was dat nog 11 procent. NSC is in Noordoostpolder tweede geworden met 15,1 procent.

De VVD moet genoegen nemen met een derde plaats. De partij ging van 20,8 procent naar 13,6 procent van de stemmen bij de verkiezingen woensdag.

BoerBurgerBeweging maakt een forse stijging door in Noordoostpolder. BBB ging van 2,7 procent naar 11,8 procent en wordt daarmee de vierde partij.

Urk
Op Urk heeft de SGP de meeste stemmen gekregen, maar liefst 48,3 procent van de stemgerechtigden ging voor de Staatkundig Gereformeerde Partij. Een lichte daling van 6 procentpunt ten opzichte van de verkiezingen twee jaar geleden.

De PVV is op Urk een goede tweede. Die partij haalde 25,8 procent. Bijna een verdubbeling van twee jaar geleden.

Nieuw Sociaal Contract haalde 6 procent van de stemmen op Urk, gevolgd door de BoerBurgerBeweging. BBB scoorde 5 procent.

De opkomst op Urk is met 88,9 procent landelijk gezien hoog. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen kwam overigens nog 91,3 procent van de stemgerechtigden naar de stembureaus.

Zeewolde
Ook in Zeewolde is de PVV de grootste partij geworden. Daar kreeg de partij van Geert Wilders 25,3 procent van de stemmen. Twee jaar geleden was dat nog 10,7 procent.

De VVD moet daar flink inleveren. De partij ging van 26,6 procent twee jaar geleden naar 17,7 procent nu. Nieuw Sociaal Contract is met 14 procent de derde partij in Zeewolde, gevolgd door GroenLinks/PvdA. Die nieuwe gecombineerde partij behaalde 9,1 procent van de stemmen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel