Lelystad wil hoogspanningslijn buiten de stad: 'Anders komt ontwikkeling in gevaar'

LELYSTAD • Di 28 november 2023 | 16:39 • Dinsdag 28 november 2023 | 16:39

Nieuwe hoogspanningsmasten moeten parallel aan de Vogelweg of Gooiseweg komen te staan. Dat vindt de gemeente Lelystad. Volgens de gemeente staan andere routes de ontwikkeling van de provinciehoofdstad in de weg.

Tussen Diemen en Ens moet over vier jaar een nieuwe hoogspanningsverbinding komen. Die is nodig vanwege de toename van wind- en zonne-energie. Eerder dit jaar werden vijf mogelijke routes gepresenteerd, in november kwamen er zeven extra opties bij. Op het aangepaste plan heeft Lelystad gereageerd met een zienswijze.

De gemeente stelt dat zowel de blauwe als paarse route ongeschikt zijn. Zo loopt het blauwe tracé via de westkant van de stad waar woningen gepland staan, in Lelystad Zuid en aan de kust. De paarse route gaat via Lelystad Airport Businesspark (LAB) en gronden van de Wageningen Universiteit (WUR). Daardoor komen de ontwikkelingen van LAB, WUR en eventuele nieuwe infrastructuur zoals de Lelylijn in gevaar, zegt de gemeente.

De twaalf opties

Lelystad wil gele of oranje route
Over de gele en oranje route is Lelystad het meest positief. Zo lopen beide tracés parallel aan de Gooiseweg, al ligt de gele route wat verder van het dorp. Het groene tracé loopt langs de Vogelweg. Deze route is ook een mogelijkheid maar volgens de gemeente wel in strijd met de Omgevingsvisie van Lelystad. Daarmee is het behoud van het open landschap in het buitengebied vastgelegd.

Over een eventueel nieuw hoogspanningsstation bij Lelystad leeft ook een wens. Lelystad wil dat de bestaande en nieuwe verbinding bij het elektriciteitsstation bij de Maximacentrale gebundeld worden. Daardoor ontstaat de minste impact op de omgeving, zegt de gemeente. Daarbij is het verzoek om beide verbindingen zo dicht mogelijk op elkaar te bouwen zodat de WUR-proefboerderij de minste last ondervindt.

Zeewolde tegen oranje route
Eerder bleek dat de gemeente Zeewolde tegen de oranje route is. Dit tracé loopt te dicht langs het dorp en door het Horsterwold, is het verweer. Zeewolde en Almere geven de voorkeur aan de groene aftakking bij Almere Oostvaarders aan de gele route. Dronten wil de gele route niet in Oostelijk Flevoland terugzien, dit tracé heeft dan wel weer de voorkeur van Noordoostpolder.

In het voorjaar van 2025 bepaalt de minister de voorkeursroute. De bouw van de nieuwe hoogspanningslijn moet in 2027 beginnen waarna de nieuwe verbinding in 2030 klaar moet zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel