'Stadslandbouw Oosterwold staat in de kinderschoenen en er moet nog veel gebeuren'

ALMERE • Di 5 december 2023 | 6:05 • Dinsdag 5 december 2023 | 6:05

De stadslandbouw van Almere Oosterwold in de huidige vorm is geen groot succes. Dat stelt Sander Berkhout, projectmanager team Oosterwold bij de gemeente Almere. De doelstelling om 50 procent van het grondoppervlak te gebruiken voor stadslandbouw wordt bij lange na niet gehaald, zo blijkt uit een rapportage over de wijk.

Berkhout schat in dat een op de drie grondeigenaren iets met landbouw doet. De gemeente wil dat veranderen, maar daarvoor geen dwangmiddelen toepassen, omdat dit averechts zou werken.

Dan denken de mensen dat ze hun stadslandbouw kunnen afkopen, verwacht Berkhout. Hij wil de mensen die te weinig doen stimuleren om wel mee te doen. Maar als ze dan nog steeds niets doen, zijn straffen op zijn plaats, zegt de projectmanager.

Feeding the city
Tien procent van de voedselproductie van Oosterwold zou ten goede moeten komen aan Almere. “Feeding the city”, zegt Sander Berkhout enthousiast. Toch is onbekend welk percentage momenteel gehaald wordt.

“Dat vind ik heel moeilijk om te zeggen omdat we het eigenlijk niet kunnen meten. Maar waarschijnlijk is het heel veel minder.” De stadslandbouw in Oosterwold staat volgens hem nog in de kinderschoenen. Er moeten daarom nog veel stappen worden gezet, zegt hij.

Stimulans
Dat mogelijk slechts een klein percentage van de voedselproductie ten goede komt aan de stad Almere ziet Berkhout vooral als iets positiefs. Hij ervaart het als een stimulans om de verbetering in te zetten.

Lees ook: Is de stadslandbouw in Oosterwold mislukt?

Hij denkt aan het opzetten van een zogeheten voedselhub zodat de hele keten van productie in Oosterwold naar verkoop in de stad voor iedereen duidelijk wordt. “Als je de voedselketen goed regelt, gaat het lopen”, vindt de projectmanager. Hij denkt dat het proces eind volgend jaar gemeten kan worden en dat dan duidelijk wordt waar Oosterwold staat in het proces van de stadslandbouw.

Gemeenteraad
De kwestie komt donderdag aan de orde in de gemeenteraad van Almere. Dan wordt ook een voorstel van het CDA en GroenLinks besproken. De partijen willen de landbouw in het nieuwe gedeelte van Oosterwold samenbrengen om zo een hogere opbrengst te krijgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel