Rechter: provincie gaat over strengere vergunning voor schroothandel

LELYSTAD • Do 7 december 2023 | 7:40 • Donderdag 7 december 2023 | 7:40

Een rechtszaak over de uitstoot van schadelijke stoffen door een buurbedrijf is voor een Lelystadse ondernemer op een teleurstelling uitgelopen. Het bedrijf Heynen aan de Staalstraat stapte naar de rechter, omdat er bij de naburige Eerste Lelystadse Schroothandel (ELS) door de sloop van oude brandblussers de chemische stof PFAS vrij zou komen.

Die schadelijke stoffen zouden via de lucht naar Heynen waaien en schadelijk zijn voor diens personeel. Heynen vond dat de vergunning van ELS niet streng genoeg was en wilde de provincie via de rechter dwingen om extra voorwaarden toe te voegen.

Maar volgens de rechtbank voldoet ELS op dit moment aan de afgegeven vergunning. De provincie heeft daar al wel voorwaarden aan toegevoegd om de verspreiding van schadelijke stoffen via het oppervlaktewater tegen te gaan. Maar over het voorkomen van uitstoot van PFAS via de lucht staat er niets in.

Terug naar de provincie
Als Heynen wil dat er regels voor uitstoot via de lucht aan de vergunning worden toegevoegd, moet het bedrijf bij de provincie aankloppen. Heynen heeft dit volgens de rechtbank inmiddels ook gedaan.

Onlangs diende bij de rechtbank ook al een zaak over de hoogte van de schutting rond de schroothandel. ELS had die verhoogd om te voorkomen dat afval naar Heynen zou waaien. Maar volgens Heynen vormde de verhoogde muur een gevaar voor zijn personeel. De rechter bepaalde dat de hoge schutting voorlopig mag blijven staan en dat de provincie de bouwveiligheid van de omheining opnieuw moet onderzoeken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel