Eigenaar oude Action en deel Aldi-pand voelt zich benadeeld door 'stoelendans van supermarkten'

EMMELOORD • Zo 17 december 2023 | 14:29 • Zondag 17 december 2023 | 14:29

De komst van een nieuwe supermarkt aan de Zuiderkade in Emmeloord na het vertrek van de Aldi is voor de gemeente Noordoostpolder onbespreekbaar. Dat bleek tijdens een rechtszaak bij de Raad van State.

De verhuurder van de oude Action en een deel van het huidige Aldi-pand wil na de verhuizing van de Duitse discounter naar het centrum van Emmeloord eventueel een nieuwe supermarkt in zijn pand aan de Zuiderkade toelaten.

Maar dat wil de gemeente per se niet. Want uit detailonderzoek blijkt volgens Noordoostpolder zonneklaar dat er in Emmeloord op dit moment niet meer plek is dan voor negen full-service of grote supermarkten.

Stoelendans
De eigenaar-verhuurder van het huidige Aldi-pand aan de Zuiderkade voelt zich slachtoffer van een ware stoelendans onder de supermarkten. Het Friese supermarktbedrijf Poiesz verhuisde naar Emmelhage, de Jumbo verhuisde van het Kettingplein-Lange Nering naar De Boei. En Aldi gaat op de oude plek van de Jumbo een nieuwe winkel neerzetten.

Onder aan de rekening blijkt dat het maximale aantal van negen toegestane supermarkten in Emmeloord is ingevuld. Verhuurder Zaaijer vindt evenwel dat hij zijn leegkomende pand aan de Zuiderkade alsnog een aan supermarktbedrijf zou moeten kunnen verhuren. Maar daar wil de gemeente niet aan.

De gemeentewoordvoerder benadrukte vrijdag in Den Haag het grote stedelijke belang voor Emmeloord dat er niet meer dan negen supermarkten zitten. Voor meer zou geen ruimte zijn. Dan zouden één of meer bestaande supers in Emmeloord failliet kunnen gaan. En dat zou tot ongewenste leegstand kunnen leiden. En dat wil Noordoostpolder per se voorkomen. De gemeente wil sowieso het gebied rond de Zuiderkade anders inrichten.

Voldoende mogelijkheden
Volgens de gemeente houdt Zaaijer nog voldoende verhuurmogelijkheden over zodra Aldi op de plek van de oude Jumbo zit. In zijn pand zou zich gemakkelijk een nieuw, gespecialiseerd warenhuis kunnen vestigen. Dit is wel toegestaan.

De eigenaar-verhuurder vindt evenwel dat de gemeente hem te veel beperkingen oplegt en hoopt dat de hoogste bestuursrechter de vestiging van een nieuwe supermarkt toch weer mogelijk maakt. De uitspaak volgt binnen enkele weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel