Ook Noordoostpolder in beeld voor munitieopslag, in een bunker of ondergronds

NOORDOOSTPOLDER • Wo 20 december 2023 | 13:36 • Woensdag 20 december 2023 | 13:36

Een opslag met daarin zo'n 480 containers met munitie, die militairen in NAVO-verband kunnen inzetten. Het noordelijk deel van de Noordoostpolder is daarvoor in beeld. Het is één van de zes zoekgebieden voor een dergelijk depot.

Vorige week werd ook al bekend dat Dronten in beeld is voor een magazijn met de schietvoorraad van het Nederlandse leger.

De beoogde opslag van de NAVO heet een zogenoemde 'Snel Inzetbare Capaciteit' (SIC). De munitie moet in een bunker komen te liggen of ondergronds. Het gaat om klein kaliber, groot kaliber en explosieven, zegt een woordvoerder van Defensie.

Lees ook: Burgemeester Dronten: Defensie-plannen voor munitieopslag onverwacht.

Veiligheidszone
Bij een dergelijke opslag moet eromheen een veiligheidszone van maximaal 1900 meter komen. Binnen die zone mag maar een beperkt aantal gebouwen staan. Het hangt van de behoefte af hoe vaak de schietvoorraad op transport moet.

De zoekgebieden

Het verschepen van de munitie gebeurt vanuit Eemshaven. Om die reden zijn de zoekgebieden aangewezen in het noorden van het land, zegt Defensie. Volgens een woordvoerder zijn het nog zoekgebieden waardoor niet concreet valt te zeggen welke straten in beeld zijn.

Mogelijk zelfs twee depots
Nu staat de munitie voor de NAVO-inzet nog in 'normale' magazijnen opgeslagen, maar die zijn daarvoor niet ingericht, zegt Defensie. De voorkeur is om te komen tot één NAVO-depot. Mocht dat niet lukken, dan worden het er twee.

Het nieuwe kabinet moet een besluit nemen over de munitiedepots.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel