Applaus op tribune na veroordeling Peter V. tot cel en tbs voor misbruik

ALMERE • Vr 22 december 2023 | 12:55 • Vrijdag 22 december 2023 | 12:55

Peter V. uit Almere moet negen jaar de cel in voor ontucht en misbruik van dertien minderjarige jongens. Dat heeft de rechtbank in Lelystad vrijdag bepaald. Ook krijgt hij tbs met dwangverpleging, die pas eindigt als hij geen gevaar is voor anderen. Verder mag Peter V. vijf jaar lang op geen enkele wijze contact opnemen met de slachtoffers. Het Openbaar Ministerie eiste in november twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging.

De 55-jarige ontuchtpleger was de directeur van het Almeerse Kanjer Wens. Die stichting had als doel om zieke kinderen een mooie dag te bezorgen. V. organiseerde allerlei uitjes en gaf cadeaus aan de kinderen. De rechtbank neemt dat Peter V. extra kwalijk, omdat deze jongens aan zijn zorg waren toevertrouwd. "Ze keken op tegen hem", zegt de rechter in de uitspraak. De rechtbank stelt vast dat er sprake is van een pedofiele stoornis.

Nadat de zaak van Peter V. in de openbaarheid kwam, staakte Kanjer Wens alle activiteiten en kwamen meer aangiftes binnen bij de politie. Andere kinderen leerde hij onder meer kennen als trainer of begeleider bij voetbalverenigingen. De slachtoffers waren tussen de acht en vijftien jaar oud.

Kwalijk dat V. alles ontkent
De rechtbank rekent het de Almeerder zwaar aan dat hij alle feiten ontkent. Behalve het misbruik van één jongen dat op beeld staat. Door die houding doet hij de slachtoffers en families extra verdriet aan. Ze hadden gehoopt op excuses of een schuldbekentenis, maar het tegenovergestelde was waar, zegt de rechtbank.

Rechter gaat niet mee met advocaat V.
De advocaat van Peter V. wilde vrijspraak voor bijna alle verdenkingen. De verklaringen zouden ongeloofwaardig zijn en er zou niet genoeg steunbewijs zijn. De rechtbank is het daar niet mee eens. De slachtoffers hebben verschillend en onafhankelijk verklaard, van een complot is niets gebleken.

"Rotten in de cel"
Na de uitspraak kwam er applaus vanaf de tribune. Nadat Peter V. de zaal verliet, begon het geroep vanuit het publiek. "Rotten in de cel", klonk het.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel