Speciaal blusvoertuig van Lelystad Airport speelt 'cruciale rol' bij brand Rutten

RUTTEN • Di 2 januari 2024 | 12:32 • Dinsdag 2 januari 2024 | 12:32

De brandweer op Lelystad Airport is met een zogeheten crashtender uitgerukt voor de grote brand in Rutten. Zo'n blusvoertuig behoort tot de grootste en snelste categorie brandweervoertuigen die beschikbaar is.

Een crashtender wordt normaal gesproken gebruikt bij vliegtuigbranden. De wagen heeft onder meer een watertank van 10.000 liter, kan 1.300 liter schuim aan boord hebben en tegelijk rijden en blussen.

Toch is hij ook buiten de luchthaven nuttig. Volgens de brandweer speelt de crashtender bij de bescherming van het woonhuis naast de brandende loods een cruciale rol. Vooral omdat het voertuig een stuk dichterbij kan komen en veel meer water tegelijkertijd kan spuiten.

Weinig gebruikt
Het voertuig wordt niet heel vaak ingezet, maar één keer per maand wordt hij opgeroepen. Het gaat dan vaak om een klein incident tijdens of na de landing van een vliegtuig.

De crashtender rechts in actie

Naast incidenten op het vliegveld wordt het voertuig dus ook daarbuiten ingezet. Zo werd hij bijvoorbeeld gebruikt bij een natuurbrand langs de A6 bij Lelystad. Ook in Soesterberg en in Kampen kwam de brandweer van het vliegveld in actie.

Twee in Lelystad
De brandweer op Lelystad Airport heeft twee crashtenders. Het voertuig kan in één keer een hele plens water over het vuur uitstorten. Daardoor werd een einde gemaakt aan de grote rookwolken.

Lees ook: Omwonenden van grote brand in Rutten moeten ramen en deuren sluiten

De brandweer moet aan de luchthaven vragen of ze de crashtender mogen gebruiken. Het vliegveld maakt dan de afweging of dat kan. Op Lelystad Airport moet in ieder geval één van de crashtenders achterblijven.

Frituurvet als brandstof
De wagens wegen 39 ton en zijn zo'n 12 meter lang. Ze rijden op HVO100-brandstof. Dat is een biobrandstof die gemaakt wordt van bijvoorbeeld frituurvet.

De brandweer hoeft niet te betalen voor de inzet van de crashtender. "We dragen graag bij aan onze omgeving", aldus het vliegveld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel