Dijkgraaf: 'Hoog water in de meren niet verontrustend voor Flevoland'

FLEVOLAND • Ma 8 januari 2024 | 21:20 • Maandag 8 januari 2024 | 21:20

Het water in de meren rondom Flevoland staat niet verontrustend hoog. Dat vertelt dijkgraaf Hetty Klavers van het Waterschap Zuiderzeeland. De dreigende situatie van het wassende water van het Markermeer bij onder andere Marken en Volendam, speelt niet in Flevoland.

Dat er geen problemen zijn in Flevoland, betekent niet dat het waterschap achterover kan leunen. Volgens de dijkgraaf wordt continu de vinger aan de pols gehouden. Dijken worden in de gaten gehouden en ook door de buitengebieden wordt rondgereden om de waterafvoer te monitoren. Ook is een dieselgemaal aangezet om het water uit Zuidelijk-Flevoland weg te pompen.

De problemen met het water komen door een samenloop van omstandigheden vertelt Klavers. Er is veel regen gevallen, veel toevoer vanuit de rivieren en het water van de meren stond al hoog. Samen kan dat voor veel ellende zorgen. Deze samenloop laat volgens de dijkgraaf zien dat hier in Flevoland een robuust systeem is, omdat het niet mis is gegaan.

Hopen op sneeuw uit Alpen
Ondanks de grote hoeveelheid water, kan het als nog gebeuren dat er aankomende zomer droogte komt. Genoeg water in de meren vasthouden lukt niet.

Volgens de dijkgraaf is er geen beginnen aan om voldoende water op te slaan. Dijkgraaf Klavers hoopt dan ook op een flink pak sneeuw in de noordelijke Alpen. Dat komt dan in de zomer als smeltwater via de rivieren in het IJsselmeer terecht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel