Almeers college kiest Oosterwold voor tweede verslaafdenopvang

ALMERE • Wo 10 januari 2024 | 14:59 • Woensdag 10 januari 2024 | 14:59

De aangekondigde tweede verslaafdenopvang in Almere komt als het aan burgemeester en wethouders ligt in Oosterwold. Het gaat om een opvanglocatie waar mensen komen te wonen die niet meer makkelijk kunnen terugkeren in de maatschappij.

"Deze mensen hebben een prikkelarme omgeving nodig waar ze dagbesteding, begeleiding en huisvesting kunnen combineren in een veilige woonvoorziening", aldus de gemeente. Het gaat om 36 mensen met een verslaving, in combinatie met een lichte verstandelijke beperking of psychiatrische problemen.

Maandag werd al bekend dat de gemeente plannen had voor een nieuwe opvang. De locatie die het college voorlegt aan de gemeenteraad is veld J ten zuidoosten van de Hippias van Elisweg in Oosterwold.

Het gebied waar de opvang moet komen:

Meer spreiding in de stad
Volgens een woordvoerder lijkt deze opvang op degene waar al plannen voor zijn in Almere Poort. Het verschil is alleen dat in de opvang Domus in Poort mensen komen te wonen die met begeleiding weer kunnen 'integreren in de maatschappij'.

De 'tweede Domus' is een onderdeel van een plan van de gemeente om voorzieningen voor mensen met verslavingsproblematiek te spreiden over de stad. Op dit moment is er namelijk een grote concentratie van dit soort voorzieningen in het centrum. De gemeente wil met de spreiding overlast voorkomen.

Lees ook: Wethouder worstelt met locatie verslaafdenopvang: 'Je doet het nooit goed'

Het nieuwe gebouw wordt ontwikkeld door woningcorporatie Goede Stede. Kwintes en het Leger des Heils zorgen voor de dagbesteding en begeleiding. De precieze locatie wordt nog bepaald, maar ligt niet direct aan uitgegeven kavels, huizen of bedrijven.

De locatiekeuze is nu voorgelegd aan de gemeenteraad, die er een beslissing over moet nemen. Daarna kunnen bewoners meepraten over hoe de woonvoorziening eruit moet zien.

Veel verzet tegen Domus in Poort
De plannen voor een verslaafdenopvang in Almere Poort bestaan al langer. Daar zijn veel bewoners die zich verzetten tegen de verslaafdenopvang. Dinsdagavond werd een informatieavond gehouden over de plannen in Poort.

Veel van de aanwezigen verzetten zich tegen de komst en ruim 20 inwoners hebben inmiddels bij de gemeente formeel bezwaar gemaakt tegen de komst.

Tijdens de avond verlieten een aantal mensen ook uit onvrede de zaal omdat zij geen behoefde hebben om over de indeling van het pand te praten. Anderen hadden kritiek op de ambtenaren, omdat ze de suggestie zouden wekken dat de opvang definitief in Poort gebouwd wordt, maar zover is het volgens hen nog niet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel