Wethouder worstelt met locatie verslaafdenopvang: 'Je doet het nooit goed'

ALMERE • Ma 8 januari 2024 | 6:20 • Maandag 8 januari 2024 | 6:20

Deze week maakt de gemeente Almere de locatie bekend voor een nieuwe opvang voor 36 mensen met een verslaving in combinatie met een lichte verstandelijke beperking of psychiatrische problemen. De woonvorm in de categorie Beschermd Wonen Plus is bedoeld voor mensen die niet meer zelfstandig kunnen functioneren in de maatschappij.

Bestuurders en ambtenaren in het gemeentehuis maken zich weer op voor een storm van protest. "Je doet het nooit goed, waar je het ook plant", zegt wethouder Froukje de Jonge. "Altijd krijg je verzet. Dat verzet begrijp ik, maar ik word er soms wel verdrietig van. Want het gaat zelfs zover dat tegenstanders niet meer geloven wat ik zeg, dat ik trucjes aan het toepassen ben. En uit de grond van mijn hart: we denken heel goed na over die locaties en de veiligheid van de omwonenden."

"Het is jammer dat mensen zo boos blijven."

— Froukje de Jonge, wethouder

Volgens de wethouder is het moeilijk om überhaupt het gesprek soms aan te gaan: "Het is jammer dat mensen zo boos blijven als zij met die voorziening worden geconfronteerd. Dat je ze niet meekrijgt in gesprekken, om de impact zo veel mogelijk te beperken."

Worsteling
Wethouder De Jonge spreekt over de worsteling van het gemeentebestuur om verblijfslocaties te vinden voor mensen met een rafelrandje of een aandoening. Mensen die mogelijk overlast kunnen veroorzaken. Het verzet tegen de huisvesting voor verslaafden in Almere Poort was en is bijvoorbeeld zo groot, dat een informatiebijeenkomst om veiligheidsredenen werd geschrapt.

"Een grote stad trekt allerlei mensen aan."

— Froukje de Jonge, wethouder

Volgens de wethouder is een grote stad nu eenmaal divers samengesteld: "Een grote stad trekt allerlei mensen aan. Mensen waarmee het heel erg goed gaat in het leven, maar ook mensen met wie het wat minder goed gaat. Die zoeken vaak de bescherming, de ruis van een grote stad. Dat is al eeuwen zo. En de gemeentes hebben de plicht om voor iedereen, dus ook voor die mensen zorg te dragen."

Veel van de locaties waar verslaafden of mensen met psychische problemen worden gehuisvest, zitten in het centrum van de stad. Omdat ze bijna allemaal daar zitten, is de overlast er te groot. De gemeente besloot daarom de opvanglocaties over de hele stad te gaan spreiden.

Prikkelarme omgeving
Woensdag wordt bekend welke wijk aan de beurt is. In die wijk komt dan een opvang voor mensen die een zogenoemde prikkelarme omgeving nodig hebben. Op de locatie krijgen ze dagbesteding, begeleiding en gaan ze ook wonen. De organisaties Kwintes en het Leger des Heils zorgen voor die dagbesteding en begeleiding.

Update 10 januari: Almeers college kiest Oosterwold voor tweede verslaafdenopvang

De wethouder erkent dat buurten zelf niet echt bij de huisvestingsplannen betrokken worden. De gemeente kiest een plek en daar moeten de omwonenden het maar mee doen. Zij kunnen wel nog invloed uitoefenen op de randvoorwaarden en het veiligheidsplan. De rechter zou wel een stokje voor de komst van een verslaafdenopvang kunnen steken. Maar dat is in Almere nog nooit gebeurd.

Wethouder De Jonge ontkent niet dat de komst van een verslaafdenopvang tot overlast in een buurt kan leiden. Politie en handhaving houden volgens haar daarom een oogje in het zeil. Buurtbewoners krijgen bovendien een telefoonnummer van de instelling. Dat kunnen ze 24 uur per dag bellen als ze overlast ervaren. Op die belletjes wordt volgens de wethouder in bijna alle gevallen snel gereageerd om het probleem op te lossen.

Het voorlopige ontwerp van de opvang wordt dinsdagavond gepresenteerd in de Topsporthal in Almere Poort. Het gaat om het uiterlijk en de indeling van het gebouw en de omgeving. De avond is van 19.00 tot 21.00 uur en iedereen is welkom.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel