Opluchting en teleurstelling over nieuws Lelystad Airport: "Het is een zwarte dag"

LELYSTAD • Di 30 januari 2024 | 17:42 • Dinsdag 30 januari 2024 | 17:42

Opluchting en teleurstelling. De meningen over de wens van de Tweede Kamer om Lelystad Airport definitief niet te openen voor commerciële vluchten zijn verdeeld.

De eigenaar van Lelystad Airport, Schiphol Group, spreekt van teleurstelling. De opening van het vliegveld in Lelystad is volgens Schiphol goed voor de stad en de regio.

Ook biedt het de kans de nachtvluchten van Schiphol te verplaatsen naar overdag. Dat is weer goed voor de omwonenden van Schiphol. Schiphol laat weten af te wachten wat het nieuwe kabinet voor besluiten neemt over het vliegveld in Lelystad.

"We zijn teleurgesteld in deze stemming en wachten af wat een nieuw kabinet besluit."

— Schiphol Group

Hoe reageren de provincie en de gemeente?
De provincie Flevoland spreekt van 'een teleurstellend signaal voor de regio'. Volgens het dagelijks provinciebestuur biedt de uitbreiding van de luchthaven economische kansen voor Flevoland. "We zijn verrast door dit voorstel van de Tweede Kamer, omdat Lelystad Airport na de val van het kabinet Rutte IV controversieel was verklaard. We wachten af wat het kabinet besluit", aldus een statement vanuit het provinciehuis.

ANP
Wethouder Dennis Grimbergen van de gemeente Lelystad laat weten zeer verbaasd te zijn over de timing en de inhoud van de motie. "Dit stelt mij teleur, zeker in het licht van eerder gemaakte afspraken", aldus Grimbergen. Hij wacht het vervolgtraject op nationaal niveau af en neemt de motie voor kennisgeving aan.

'Zwarte dag'
Tweede Kamerlid en Flevolands statenlid Willem Boutkan (PVV) noemt het een zwarte dag. Hij benoemt dat er veel inspanning is verricht om het vliegveld te openen: "Dat wordt hier nu met een kortzichtige motie de nek omgedraaid."

Hij vindt het zonde voor de bedrijven die zich in en om het vliegveld hebben gevestigd: "Daarnaast is er een enorme investering gedaan in Lelystad Airport."

Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers laat weten dat het onderwerp controversieel verklaard is. Dat betekent dat er pas weer over gesproken wordt als er een nieuw kabinet is. Daarom neemt de minister alleen kennis van de motie.

Lees ook: Sinds 2008 is er ruim 243 miljoen euro uitgegeven om de luchthaven geschikt te maken voor vakantievluchten

Ook blijdschap
Tegenover de teleurstelling zijn er ook mensen die juist opgelucht zijn. "Super blij mee", dat zegt Kjell van Wijlandt van de Partij voor de Dieren in Flevoland op het nieuws over Lelystad Airport. De motie in de Kamer kwam ook van die partij.

Bij Van Wijlandt wordt dinsdagavond de champagne ontkurkt. "Ik ben heel blij dat Flevolanders niet zo lang meer met vraagtekens zitten over van wat we nou gaan doen."

Van Wijlandt denkt dat compensatie, voor het niet openen van het vliegveld voor vakantievluchten, op vele manieren kan plaatsvinden. "Daarover moeten we vooral in gesprek met alle mensen rondom Lelystad Airport. We kunnen niet zomaar mensen in de kou zetten."

"Het is fijn dat iemand eens een punt zet achter dit dossier."

— Stichting Hoogoverijssel

HoogOverijssel ook blij
Voorzitter Jan Rooijakkers van de stichting HoogOverijssel laat weten zeer verheugd te zijn met het besluit. "Het is fijn dat iemand eens een punt zet achter dit dossier, nadat al langere tijd duidelijk was dat dit niet de route was die we in moesten slaan."

De stichting strijdt al jaren tegen de opening van Lelystad als vakantieluchthaven en tegen de bijbehorende laagvliegroutes over Overijssel. Helemaal gestreden is de strijd in de ogen van Rooijakkers nog niet.

"We moeten realistisch zijn. De Kamer heeft nu deze motie aangenomen, maar de minister moet hem daarna natuurlijk wel gaan uitvoeren."

Doorpakken
Rooijakkers vindt dat er nu ook moet worden doorgepakt. "Er zijn op Lelystad Airport een brandweer en een luchtverkeersleiding die helemaal niets te doen hebben. Dat kost elke maand heel veel geld. Die zijn daar destijds door minister Cora van Nieuwenhuizen alleen maar neergezet om extra druk uit te oefenen. De gedachte was: als je maar veel kosten maakt, dan wordt het vanzelf nodig om het vliegveld dan ook maar te openen."

Verrast
Actiegroep Red de Veluwe is ontzettend verrast en blij. "Het is nog afwachten wat het nieuwe kabinet met dit standpunt van de Kamer gaat doen, maar dat de Kamer zich nu heeft uitgesproken is hartstikke mooi nieuws", aldus Jaap Kloosterziel van Red de Veluwe.

De actiegroep is in 2017 opgericht door inwoners van tien plaatsen op de Veluwe, die zich grote zorgen maken over de geluidshinder die eventueel vakantieverkeer naar en vanaf Lelystad Airport kan veroorzaken boven het grootste natuurgebied van Nederland.

Vera Dam
Directeur van Natuur en Milieu Federatie Flevoland, Vera Dam, noemt het positief nieuws. "Het is al heel lang dat we aangeven dat wij ons afvragen of het hier past. Het heeft veel effecten op de ruimte en geluid."

Hoe reageert de reisbranche?
"De reiziger is hier niet bij gebaat", zegt directeur Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR. "Dit is een onverstandige beslissing", verklaart Oostdam tegenover het ANP.

Door vluchten vanaf Lelystad te laten vertrekken zouden reizigers niet alleen meer keuze krijgen, maar zou er mogelijk ook ruimte ontstaan voor andere vluchten op Schiphol. "Wij snappen ook wel dat de uitstoot in de luchtvaart omlaag moet, maar dat kan ook door Lelystad mee te nemen in de discussie", aldus Oostdam.

"Onze grondhouding is altijd positief geweest voor mogelijke vluchten vanaf Lelystad Airport", legt topman Marcel de Nooijer van Transavia uit. "Het niet openen van de luchthaven zal de Nederlandse luchtvaartsector en aanverwante economische sectoren zoals toerisme wederom perspectief ontnemen. Daarmee wordt een streep gezet door in potentie 45.000 vliegbewegingen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel