Ruim 500 leerlingen volgen voortgezet onderwijs buiten Lelystad: dit is waarom

LELYSTAD • Wo 7 februari 2024 | 10:09 • Woensdag 7 februari 2024 | 10:09

Waarom volgen leerlingen voortgezet onderwijs buiten Lelystad? Is er wel voldoende aanbod? Deze vragen kwamen dinsdagavond aan bod tijdens de commissievergadering van de gemeenteraad. Aanleiding is een onderzoek van de Onderwijsmonitor Lelystad en Kennisland waarin staat dat 'veel leerlingen' kiezen voor onderwijs buiten de stad. Ook komt in het onderzoek naar voren waarom ze daarvoor kiezen.

In 2022 volgde 12% van de leerlingen in het voortgezet onderwijs dit op een school buiten Lelystad, het gaat dan om 529 leerlingen. In 2017/2018 was dat nog 8%. Er is dus een stijging te zien in leerlingen die bijvoorbeeld naar Harderwijk of Dronten reizen voor onderwijs, maar de vraag is of men dat 'veel' kan noemen.

Tegelijkertijd waren er ook leerlingen die van buiten de stad naar Lelystad kwamen voor voortgezet onderwijs. Deze leerlingen komen onder meer uit Dronten en Almere en zij gaan naar Porteum of Aeres. Het gaat om ongeveer 1% van het totaal aantal leerlingen dat in Lelystad voortgezet onderwijs volgt, blijkt uit het onderzoek.

Trek naar buiten
Judith Boertjens van GroenLinks wilde dinsdagavond hierover het gesprek voeren met de wethouder en onderwijsinstellingen. "Bij de oprichting van Porteum hebben wij al onze zorgen geuit voor een trek van leerlingen naar buiten Lelystad. Het blijkt nu toch dat er een stijging is van leerlingen die onderwijs buiten Lelystad volgen. Wij willen daarom in gesprek met elkaar en de wethouder."

Porteum

Verantwoordelijk wethouder Dennis Grimbergen gaf aan dat de keuze voor onderwijs in een andere stad niet per se te maken heeft met de kwaliteit van het onderwijs. "Deze keuze kan ook ingegeven zijn door het soort opleiding dat er wordt aangeboden of een religieuze overtuiging."

Lelystad te saai
In het onderzoek geven leerlingen meerdere redenen voor het kiezen van onderwijs buiten Lelystad. Eén daarvan is dat ze zich zorgen maken over hun perspectief op werk en wonen in de stad. "Als we hier toch geen leuk werk kunnen vinden, kunnen we net zo goed ergens anders studeren," zeggen ze. Ook vinden ze Lelystad te saai.

Negatieve beeldvorming over de school speelt ook een rol in de keuze, net als de grootschaligheid en het imago van weinig persoonlijke aandacht. Leerlingen met een havo- of vwo-advies ervaren een te beperkte keuze als het gaat om het aanbod in Lelystad. Ook zouden er meer open dagen moeten zijn of een kans om een dag proeflessen te volgen.

Bas Nix, interim directeur Porteum zei daar dinsdagavond over: "Nu we de basis op orde hebben zijn we juist aan het investeren in vernieuwing. Ik zou ons als Lelystad gunnen dat we trots zijn op wat we hebben. Bijna geen één plek heeft het aanbod wat wij hebben." Volgens Nix waarderen leerlingen juist de kleinschaligheid van de aparte gebouwen.

Bas Nix

Kleinschaliger onderwijs
Boertjens betwijfelde dit, wijzende op de resultaten van het onderzoek en gaf aan dat er misschien ook gekeken moet worden naar kleinschaliger voortgezet onderwijs.

Wethouder Grimbergen gaf daarop aan dat dit niet vanuit de gemeente geregeld moet worden maar vanuit de schoolbesturen. Daarbij maakte hij ook de opmerking dat er bij dit soort initiatieven vaak te weinig handtekeningen worden opgehaald om te mogen doorgaan.

Wat betreft de beeldvorming van de stad wilde hij wel een toezegging doen: "We hebben verschillende programma's om hier met jongeren zelf het verschil in te maken. Uiteraard zetten we hier als gemeente ook op in."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel