Grote problemen bij Porteum lijken voorbij: school positief beoordeeld

LELYSTAD • Vr 12 april 2024 | 13:02 • Vrijdag 12 april 2024 | 13:02

Het Porteum in Lelystad scoort op alle afdelingen weer een voldoende. Dat meldt de leiding van de school. Verschillende afdelingen werden in 2022 als zeer zwak bestempeld door de Onderwijsinspectie. Er was al het nodige verbeterd en nu krijgt ook het vmbo-basis/kader een voldoende. Daarmee hebben alle afdelingen weer een positieve beoordeling.

Een woordvoerder van de Onderwijsinspectie laat weten dat het nog niet helemaal officieel is en dat het wachten is op het formele rapport. Hij bevestigt wel dat er mondeling een positief bericht naar de school is gegaan. Het rapport wordt rond de zomer verwacht.

'Heel fijn bericht'
"Dit is voor ons natuurlijk een heel fijn bericht," zegt Edward Elenga, directeur vmbo. "De inspectie was na de moeilijke start van onze nieuwe onderwijscampus al snel weer tevreden over de meeste zaken en het team van Porteum College basis/kader heeft nu dan ook de laatste hobbel genomen."

Ondanks al het positivisme van de schoolleiding is er waarschijnlijk ook nog wel werk aan de winkel. De Onderwijsinspectie houdt er rekening mee dat er wel wat aandachtspunten in het formele rapport komen te staan. Deze vormen geen reden voor het uitdelen van een onvoldoende, maar het kunnen wel zaken zijn waar de school nog mee aan de slag moet. Over de inhoud van de eventuele aandachtspunten wordt nog niets gezegd voordat het rapport er is.

Kwaliteit onder de maat
In juli 2022 bracht de Onderwijsinspectie een rapport uit waarin de afdelingen vmbo-basis/kader en havo/vwo als zeer zwak werden bestempeld. Ook de afdeling vmbo-gemengd/theoretisch kreeg een onvoldoende. De kwaliteit van de lessen was onder de maat. Ook was de verstandhouding tussen leerlingen onderling en met de leerkrachten in een deel van de lessen niet goed. Het schoolbestuur zou volgens het rapport te weinig hebben gedaan om de kwaliteit te verbeteren en lesuitval tegen te gaan. Het niet goed functioneren van de roosters en het ICT-systeem zouden onderdeel van de oorzaak zijn.

Bestuurder stapt op
Schoolbestuurder Barry Lommen stapte op naar aanleiding van de problemen en er werd een verbeterplan opgesteld. In de zomer van vorig jaar zag alles er al weer een stuk rooskleuriger uit en kregen de eerste afdelingen weer een voldoende. De afdeling vmbo-basis/ kader verbeterde zich wel, maar bleef nog wel onvoldoende. Maar dit is nu dus ook weggepoetst.

"Dit is een compliment aan het hele team", laat Elenga weten. "Daarom laten we dit moment niet zomaar voorbijgaan. Dit is het fundament waarop we gaan bouwen aan nog beter onderwijs voor al onze leerlingen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel