'Defensieactiviteiten mogen Lelystad Airport niet in de weg zitten'

LELYSTAD • Vr 16 februari 2024 | 10:11 • Vrijdag 16 februari 2024 | 10:11

De plannen van Defensie mogen niet leiden tot een beperking van Lelystad Airport. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lelystad in een zienswijze op plannen van Defensie.

In december publiceerde Defensie de Nota Ruimte voor Defensie, waarin meerdere plannen werden aangekondigd voor onder meer een grote kazerne en munitieopslag.

Uit die plannen blijkt dat Lelystad net als andere gemeentes in Flevoland in beeld is voor een aantal ruimtebehoeften, en van een aantal anderen is het volgens de gemeente niet duidelijk of Lelystad in beeld is. Het gaat dan om een extra locatie voor een munitieopslag, een terrein voor het oefenen en trainen met explosieven, routes en opslagplekken voor cargodrones en helikopterlandingsplaatsen.

Straaljagers
Ook werd er in de plannen gesproken over civiele luchthavens waar mogelijk jachtvliegtuigen kunnen komen. Volgens Lelystad is niet duidelijk over welke vliegvelden het gaat. Als blijkt dat Defensie het oog heeft gericht op Lelystad Airport, dan wil het college van B en W actief betrokken worden in de besluitvorming daarover.

Daarnaast wil het college dat Defensie ook rekening houdt met andere nationale opgaves die spelen in Lelystad, zoals woningbouw, het nationaal park Nieuw Land.

Ook moet Defensie de beoogde locatie voor een munitieopslag concreter maken. Volgens Lelystad is de exacte locatie onduidelijk en moet aangegeven worden wat voor beperkingen er rondom zo'n opslag spelen. Datzelfde geldt voor een locatie voor een oefenterrein voor explosieven en een route voor cargodrones.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel