Jaren na branden zitten ondernemers nog met de gevolgen: 'Van binnen brandt het'
"Ik heb heel hard gevochten om niet failliet gegaan, maar dat is me niet gelukt" en "Je moet positief blijven want er raakte niemand gewond." Het zijn reacties van Flevolandse ondernemers die hun bedrijf in vlammen zagen opgaan de afgelopen jaren.
Welke impact heeft het als je bedrijf afbrandt, zoals dinsdagavond gebeurde in Almere Buiten met een kringloopwinkel en een kledingopslag?
Welke gevolgen heeft zo'n ingrijpende gebeurtenis, worstelen ondernemers nog steeds met de nasleep van de brand, zijn ze opnieuw begonnen of doen ze iets heel anders?
De eigenaar van het Almeerse wegrestaurant Onderweg langs de A6 is nog bezig met de financiële afwikkeling, de restauranthouder van Hans & Grietje in Zeewolde trekt sinds de brand alle opladers uit de stopcontacten en de voormalige eigenaresse van een bruidswinkel in Lelystad is er nog steeds niet overheen.
Evelien Vredeveldt: 'Die brand zo snel mogelijk vergeten'
"Ik herleef alles weer. En dat is heel pijnlijk en verdrietig", zegt Evelien Vredeveldt als haar wordt gevraagd wat een brand met je doet. Precies vijf jaar geleden ging de bruidswinkel van Evelien (51) in Lelystad in vlammen op.
Vijf jaar na dato is ze er nog steeds kapot van. "Mensen denken dat je er binnen drie jaar overheen bent, maar de realiteit is anders", zegt Vredeveldt.
"Ik heb heel hard gevochten om niet failliet gegaan, maar dat is me niet gelukt"
De onderneemster heeft gelijk na de verwoestende brand nog wel geprobeerd om bruidskleding te verkopen en klanten die een bestelling hadden geplaatst te helpen. Maar ze kon het op een gegeven moment niet meer aan. Dreigbrieven
Even heeft Vredeveldt nog wel in de horeca gewerkt maar dat bleek achteraf gezien geen succes. Ze kreeg dreigtelefoontjes en -brieven van klanten van bruiden die niet tevreden waren over de afwikkeling van de zaak.
Maar tot twee keer toe is uit onderzoek gebleken dat het niet haar schuld was. "Ik heb heel hard gevochten om niet failliet gegaan, maar dat is me niet gelukt."
Nog steeds financiële gevolgen
Zo'n brand heeft een grote impact op je leven. "Ik zit er tot nu toe nog financieel mee. Je bent wel verzekerd maar opnieuw een bruidswinkel beginnen, dat zou ik niet doen."
Vredeveldt werkt nu bij een bank op een afdeling waar ze midden- en kleine ondernemingen adviseert. Op TV wil ze haar verhaal niet meer vertellen. "Dan wordt alles weer opgerakeld. De brand wil ik eigenlijk zo snel mogelijk vergeten." Emmy Dielissen: "Alle opladers uit stopcontacten"
"Wat is dit verschrikkelijk", is de eerste reactie van Emmy Dielissen (26) van Pannenkoekenhuis Hans & Grietje in Zeewolde als ze hoort van de brand in Almere.
De vlammenzee in Almere doet haar denken aan de brand bij hun pannenkoekenhuis. Dielissen was toen nog maar 17 jaar. "Het was ook middenin de nacht en de vlammen waren hoger dan het bos. Maar je moet positief blijven", zegt ze. "Gelukkig raakte er niemand gewond."
Tijd van wachten
Kort na de brand wilde ze weer gauw aan de slag. "Maar je moet veel wachten op onderzoeken voordat je kan opruimen en opnieuw beginnen", vertelt Dielissen die vanaf 2019 de toko heeft overgenomen van haar ouders.
"Het heeft negen maanden geduurd en we hebben er een prachtig pand voor terug gekregen." Veel steun kregen ze van vrienden, scholen en ondernemers die in actie kwamen. De brand bij Hans en Grietje in 2015 ontstond door brand in een zekeringkast. Sindsdien zijn ze extra oplettend. "We hebben een grote waterblusinstallatie en ik zorg ervoor dat alle opladers uit de stopcontacten zijn als we het pand verlaten. Alles moet uit. Soms rij ik terug om te kijken of te controleren of alles oké is."
Positieve mensen
Voor veel ondernemers is het moeilijk om na zo'n verwoestende brand weer opnieuw te starten. "We zijn van onszelf hele positieve mensen", zegt Dielissen. De burgemeester kwam een dag na de brand bij het gezin langs. "Mijn vader had tranen in zijn ogen toen hij aan de burgemeester vertelde dat hij het nog groter en mooier wilde maken. Na alles wat verwoest is, zo positief blijven is bizar. Dat is ondernemerschap voor mij."
De jonge onderneemster leeft mee met de eigenaren van de bedrijven die woensdag getroffen zijn door de verwoestende brand. Ze roept hun op om niet bij de pakken neer te zitten. Dielissen zelf is vastberaden over de toekomst van Hans en Grietje. "Het voelt als mijn kindje. Hier ligt mijn hart en ziel." Yu Chou: 'Alles geblokkeerd om mezelf te beschermen'
"Ik ben net thuis. Heb nog niet warm gegeten en heb nog niets gehoord van de brand in Almere", zegt Yu Chou (57) wiens pand wegrestaurant Onderweg in Almere in 2022 volledig afbrandde. Over zijn eigen restaurant: "Ik heb alles wat met de brand te maken heeft geblokkeerd."
Chou had zijn ziel en zaligheid in zijn restaurant gestopt. Het was zijn pensioen dat hij na de brand in as zag opgaan. Chou probeert twee jaar na de brand de rust te bewaren. "Van buiten wil ik rust uitstralen maar van binnen brandt het", vertelt de ondernemer nadat hij hoort van de brand in Almere.
"Ik ben best wel emotioneel en kan dan depressief worden. Daarom bescherm ik mezelf"
Over de brand in zijn restaurant wil hij het eigenlijk niet meer hebben. "De financiële afwikkeling gaat moeilijk", zegt Chou. "Ik snap nu mensen die ook in zo'n proces zitten na een brand." Er is veel tijd nodig voor onderzoek en geduld. "Ik probeer mijn gevoelens uit te schakelen." In de steek gelaten
Hij voelt zich in de steek gelaten door de overheid na de brand. "Nederland is een verzorgingsstaat, maar als ondernemer ben je vogelvrij."
Ook voor de brand had hij het niet gemakkelijk. De gemeente Almere weigerde toestemming voor het plaatsen van een hoge reclamemast terwijl buurman McDonalds die wel had.
Momenteel werkt hij in de technische sector. Die biedt hem met z'n informatica-achtergrond perspectief. Na de ervaring van een brand opnieuw een wegrestaurant openen, daar denkt Chou nog niet aan.
"Ik ben best wel emotioneel en kan dan depressief worden. Daarom bescherm ik mezelf." Helemaal weg uit de restaurantwereld is Chou nog niet. Hij wil een vakopleiding voor de Aziatische keuken beginnen. "Maar ik ga nu eerst voor mezelf wat koken. Heel simpel: kip, rijst en wat groente. Gezond!"
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Auto valt van Larserdreef in fietstunnel
LELYSTAD • Za 18 januari • Zaterdag 18 januariEen auto is zaterdagochtend in Lelystad van het viaduct op de Larserdreef in een ondergelegen tunnelbak gevallen. Het voertuig kwam daar op een fietspad terecht. In de auto zat alleen de bestuurder. De...
-
Bestelbus ondersteboven op Larserweg na ongeluk
LELYSTAD • Vr 17 januari • Vrijdag 17 januariEen automobilist is vrijdagmiddag met een bestelbus over de kop geslagen op de Larserweg, tussen Lelystad en Harderwijk. De auto belandde uiteindelijk op zijn dak op het asfalt. Volgens de politie is...
-
'Autovoelers' stelen spullen uit auto's, politie waarschuwt inwoners dorpen
NOORDOOSTPOLDER • Do 16 januari • Donderdag 16 januariDe politie waarschuwt inwoners van dorpen in Noordoostpolder voor autovoelers. Dat zijn mensen die aan de deuren van geparkeerde auto's voelen om te kijken of ze die open kunnen maken. Als dat lukt, halen...
recent nieuws
-
Gemeente Lelystad gaat stormgevoelige bomen weghalen, als het kan komen nieuwe terug
LELYSTAD • Za 18 januari • Zaterdag 18 januariDe gemeente Lelystad begint maandag met het weghalen van onveilige bomen. De bomen zijn ziek, zwak of dood en kunnen daardoor omwaaien bij een zware storm. Voor bijna elke verwijderde boom komt een nieuwe...
-
Open dag Aeres VMBO trekt honderden bezoekers
EMMELOORD • Za 18 januari • Zaterdag 18 januariAeres VMBO in Emmeloord hield zaterdag open dag. Toekomstige leerlingen konden op de school terecht om een kijkje te nemen bij de verschillende opleidingen. Het VMBO biedt een breed scala aan richtingen,...
-
Kattenopvang: 'Nog nooit zoveel zwerfkatten opgevangen'
DRONTEN • Za 18 januari • Zaterdag 18 januariDe Kattenopvang Swifterbant, Dronten en Biddinghuizen heeft in haar 18-jarige bestaan nog nooit zoveel katten opgevangen als in afgelopen jaar. "Het zijn er ruim 125 geweest", zegt Eric de Jong van de...