Besluit over komst extra beveiligde gevangenis naar Lelystad wordt dit jaar genomen

LELYSTAD • Za 24 februari 2024 | 12:15 • Zaterdag 24 februari 2024 | 12:15

Uiterlijk komende zomer moet duidelijk zijn of Lelystad een extra beveiligde rechtbank krijgt. Dat laat de gemeente Lelystad weten. De minister van Rechtsbescherming neemt nog dit jaar een besluit over de vervanger van de huidige 'Bunker' in Amsterdam Osdorp.

In de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam Osdorp staan de zwaarste criminelen van het land terecht. Zo verschenen Willem Holleeder en Ridouan Taghi in de bankjes van de 'Bunker'. Maar de locatie is te klein en aan vervanging toe. Het idee is om een nieuw complex met twee zittingszalen te bouwen. Lelystad kwam drie jaar geleden als meest geschikte plek uit de bus.

De zogenoemde 'Bunker'

Extra cellen voor meerdaagse zittingen
De nieuwe rechtbank moet in 2027 of 2028 verrijzen op zo'n anderhalve hectare ten zuidwesten van de Penitentiaire Inrichting. Op die manier kunnen verdachten met een hoog vluchtrisico tijdelijk in de PI verblijven. Binnen de gevangenismuren moet een zogenoemde 'Afdeling Intensief Toezicht' (AIT) komen. Dat is een niveau lager dan de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught waar Taghi en Holleeder verblijven.

Op de AIT in Lelystad moeten twaalf gevangenen komen te wonen. Vier cellen zijn bedoeld voor verdachten die voor meerdaagse zittingen in de naastgelegen extra beveiligde rechtbank moeten zijn. Met de komst van de afdeling komt er "gepaste beveiliging", liet Dienst Justitiële Inrichtingen eerder weten.

Een transport bij de 'Bunker'

ANP
Gemeente wil niet te veel overlast
Vorig jaar stelde de gemeenteraad van Lelystad een eisenlijstje vast voor de komst van de speciale rechtszaal. Zo willen de raadsleden dat Lelystedelingen niet te veel last krijgen van zwaar beveiligde transporten van criminelen. Bij zo'n transport zijn doorgaans vijf gepantserde auto's en een helikopter betrokken. Op jaarbasis volgen er meer dan tien van dit soort transporten, gaf wethouder Piet van Dijk aan.

Dit voorjaar tekenen de gemeente Lelystad en het ministerie een intentieovereenkomst voor de komst van de extra beveiligde rechtbank. Vervolgens moet de minister een besluit nemen waarna de gemeenteraad het bestemmingsplan moet wijzigen. Daarna kunnen de voorbereidingen voor de bouw van de extra beveiligde rechtbank door het Rijksvastgoedbedrijf beginnen.

Het complex en de PI komen te liggen in het nieuwe stadsdeel ZuiderC.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel