Vader van uit Urk vertrokken gezin wordt nu verdacht van openlijk geweld

URK • Wo 28 februari 2024 | 16:38 • Woensdag 28 februari 2024 | 16:38

De vader van het Marokkaans-Nederlandse gezin dat eind vorig jaar uit Urk vertrok na bedreigingen, wordt nu samen met twee neven vervolgd voor openlijk geweld. De mannen moesten daarvoor woensdagochtend verschijnen in de rechtbank, maar daar bleek dat de zaak voorlopig is uitgesteld.

De 44-jarige man, en twee neven van 32 en 24 jaar oud uit Utrecht en Emmeloord, zouden vorig jaar betrokken zijn geweest bij een vechtpartij op Urk. Die vond op 28 juni plaats bij een bushalte aan de Rotholm, maanden voordat het gezin van Urk wegging.

De vader van het gezin verscheen woensdag als enige in de rechtbank in Lelystad. "Ik weet pas sinds gisteren dat ik moet voorkomen voor deze zaak", legde hij de rechter uit.

De advocaten van de jongste twee verdachten willen eerst nog acht getuigen laten horen. Daarom wordt de zaak nu pas op 7 juni inhoudelijk behandeld.

Vertrokken van Urk
Sinds november vorig jaar wonen de 44-jarige man en zijn gezin niet meer in hun voormalige woning aan de Noorderpalen op Urk. Ze vertrokken nadat de minderjarige zoon ten onrechte werd verdacht van het verbranden van Israëlische vlaggen.

Het gezin werd daarna bedreigd en er vlogen twee stenen door de voordeur van hun woning. "Ze hebben het gemunt op mijn 14-jarige zoon", legde de man na de korte rechtszitting uit. De advocate van het gezin beschreef het eerder al als een wegtreiteractie.

Lees ook: Marokkaans-Nederlands gezin weg uit Urk na bedreigingen en stenen door de ruit

'Zoontje racistisch aangesproken en geslagen'
De vechtpartij van 28 juni 2023 staat daar volgens de vader los van, al was diezelfde zoon wel weer de aanleiding. "Hij was ongeveer een week daarvoor wezen zwemmen bij de brug en daar werden racistische dingen naar hem geroepen."

Hij vervolgt: "Een volwassen man van 19 heeft hem toen in elkaar geslagen en daar ging vervolgens een filmpje van rond. Daar hebben we ook aangifte van gedaan."

Neven gaan verhaal halen
Toen andere leden van de Marokkaans-Nederlandse familie tijdens het Offerfeest op 28 juni bij elkaar waren op Urk, werd het incident besproken.

De twee neven kwamen vervolgens bij de bushalte aan de Rothalm de man tegen die de 14-jarige jongen zou hebben mishandeld. Volgens de officier van justitie gaven ze hem daar een duw, sloegen en stompten ze hem en deelden ze ook schoppen uit.

Het Urkerland wist daags na de vechtpartij te melden dat het slachtoffer bij de bushalte door omstanders ontzet moest worden. Ter bescherming plaatsten ze hem in een auto, waar de aanvallers hem prompt weer uit probeerden te sleuren.

De vader was daar naar eigen zeggen niet bij betrokken, zo legde hij woensdagochtend in de rechtbank uit: "Ik wilde graag met die man (die zijn zoon zou hebben geslagen, red.) praten, maar toen ik aankwam was de politie er al bij."

Vertrek bracht veel teweeg
Het vertrek van zijn gezin van Urk ging eind vorig jaar gepaard met veel ophef. De plaatselijke politiek sprak hun afschuw uit over de bedreigingen die toen de directe aanleiding leken te zijn.

In januari volgde zelfs een demonstratie bij het gemeentehuis van Urk door sympathisanten van het gezin. Eind januari werd er voor het gezin buiten Urk een tijdelijke nieuwe woning gevonden.

Lees ook: Demonstratie op Urk om bedreiging Marokkaans-Nederlands gezin

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel